Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 22

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Nepochybne už mnohí z vás počuli o pravých švajčiarskych hodinkách, ktoré si niekto priniesol z Ázie za pár Eur. Trh s napodobeninami je stále živý a preto sa musia výrobcovia pravých hodiniek ešte viac chrániť. No tento raz im prišla na pomoc jedna zaujímavá technológia.

Výskumníci zo Švajčiarskeho federálneho inštitútu v Lausanne vyvinuli novú technológiu, ktorá dokáže s pomocou ultrafialového svetla jasne potvrdiť, či sa naozaj jedná o luxusné hodinky alebo len o falošný kúsok. Zmes chemických látok sa nanesie naparovaním na povrch skla hodiniek, na ktorom sa tvaruje do fotonických kryštálov. Tie sa pri expozícii pod UV svetlom premenia na farby a ukážu špecifický vodoznak potvrdzujúci pravosť hodiniek.

Konektor OBD pre palubnú diagnostiku automobilov sa netradičným spôsobom rozhodla využiť spoločnosť TomTom. Tá vyrobila zariadenie Curfer, ktoré po pripojení k OBD prenáša dáta do sprievodnej mobilnej aplikácie, v ktorej používateľ vidí, ako sa so svojim automobilom správal počas cesty. Zhromaždené údaje sú rozdelené do 4 kategórií – akcelerácia, brzdenie, zatáčanie a voľnobeh. Aplikácia hodnotí výkon šoféra a priraďuje mu body tak aby videl, v ktorej oblasti by mal svoje jazdné návyky vylepšiť.

Čínske Lenovo sa pochválilo konvertibilným notebookom 2 v 1 s názvom Yoga 910, v celokovovom elegantnom dizajne s precízne spracovaným otočným pántom, ktorý je vizitkou posledných niekoľko generácií spotrebiteľských zariadení Yoga. Notebook vytŕča z radu aj vďaka tomu, že výrobca takmer eliminoval hrúbku okrajov okolo 13,9 palcového displeja, ktorý môže mať rozlíšenie až do 4K. K dispozícii je aj rýchla čítačka odtlačkov prstov, či moderný komunikačný port USB-C.

Konvertibilný notebook Lenovo Yoga 910

Selfie nadšencov by mohol zaujať už dávnejšie predstavený bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-A3 s 24,2 megapixlovým APS-C snímačom. Je totiž optimalizovaný práve pre vytváranie selfie fotografií. Fotoaparát je vybavený 3 palcovým dotykovým displejom, vyklápateľným v 180 stupňoch. Po jeho prevrátení smerom k používateľovi sa automaticky aktivuje ostriaci režim Eye Detection, ktorý zabezpečí to, že tvár na autoportréte nebude rozmazaná, zatiaľ čo pozadie zostane ostré. K dispozícii je aj režim Portrait Enhacer pre vylepšenie pleťových tónov.

Z iného súdka je fotoaparát Tiny1, ktorý sa zameral najmä na nadšencov astronómie. Tí tak už nemusia siahať po veľkých objektívoch či teleskopoch. Kompaktné hliníkové telo v sebe ukrýva zozadu osvetlený obrazový snímač s rozlíšením 2,5K Ultra HD. Zadnú stranu fotoaparátu pritom takmer úplne vypĺňa 4,3 palcový multi-dotykový IPS displej. Ten používateľovi dokáže zobraziť hviezdnu mapu v rozšírenej realite, ktorá ho navedie k hviezdam a súhvezdiam. Bezdrôtové pripojenie umožní okamžité zdieľanie fotografií na sociálnych sieťach práve z tohto miniatúrneho teleskopu.

Kompaktná a vode odolná 360 stupňová kamera Nico360 sa hrdo označila za jednu z najmenších kamier tohto druhu na svete. Je vybavená dvomi 16 megapixlovými snímačmi a farebne zladenými širokouhlými šošovkami so zorným poľom 195 stupňov. Kamera nakrúca videá v rozlíšení 2K rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Režimy pre 360 stupňové video obsahujú plochý režim, sférický a režim pre virtuálnu realitu. Nechýba ani možnosť pripojenia Wifi a Bluetooth pre živé vysielanie nakrúcaných videí na internete.