Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 21

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Cyklistická prilba, povinná výbava každého nadšenca cyklistiky. Ale nie každý dodrží jej nosenie. Vraj je neskladná a keď práve nie je na hlave, tak sa ju mnohým nechce prenášať. Ale čo keby bola prilba, ktorá sa dá poskladať? A viete, že je.

Niektorí ľudia nechcú nosiť cyklistickú prilbu s tvrdením, že pri prenose zaberá príliš veľa miesta v taške či kabelke. Výhovorky tohto typu však neobstoja voči novej cyklistickej prilbe Feld, ktorá je navrhnutá tak, aby sa dala jednoducho sklopiť ako harmonika, keď sa nepoužíva. Podľa výrobcu tak zaberá až o dve tretiny menej miesta ako bežná. Skladacia prilba Feld využíva patentovaný spojovací systém, ktorý poskytne spoľahlivé prepojenie jej rebrovej konštrukcie. Je pritom navrhnutá tak, aby spĺňala európske a americké bezpečnostné normy.

Inovatívna prenosná čistička vzduchu Clair B si dokáže poradiť v boji proti znečistenému vzduchu dymu, peľu, pachom, plesniam, plynom a iným škodlivým látkam, ako aj proti vírusom a baktériám. Je to možné vďaka juhokórejskej patentovanej technológie filtra E2F a plazma ionizátorom. Čistička vzduchu je vybavená tichými ventilátormi a napriek svojej kompaktnej veľkosti má uspokojujúci dosah čistenia priestoru s rozlohou 6 metrov štvorcových. Nabíjanie zabudovanej batérie je pritom vyriešené prostredníctvom USB portu.

Skladacia cyklistická prilba Feld

Akčné kamery GoPro sú populárnym nástrojom pre vytváranie videí a tak viacerí výrobcovia prinášajú pre tieto kamery rôzne druhy príslušenstva. Ostatným prírastkom je zariadenie AER v tvare veľkej šípky, podobnej tej, ktorú poznáme z obľúbenej hry. Pevné puzdro na vrchole zariadenia bezpečne uloží akčnú kameru GoPro Hero 3+ alebo Hero 4, zatiaľ čo majitelia nových kamier GoPro Hero 5 budú musieť, kvôli ich menšej veľkosti, použiť pribalenú špeciálnu vložku. Po vložení kamery stačí už len zaskrutkovať vonkajší kryt a môžete sa pustiť do nakrúcania efektných záberov.

Spoločnosť Microsoft uvoľnila svoje zariadenie HoloLens pre zobrazenie rozšírenej reality pre vývojárov a spoločnosti v šiestich nových krajinách. HoloLens je nástrojom pre zobrazenie rozšírenej reality, v ktorej sa mieša reálne prostredie s 3D grafickými prvkami. Používatelia môžu pred sebou napríklad otvoriť okno prehliadača akejkoľvek veľkosti a môžu ho otáčaním hlavy presúvať či umiestniť na stenu v miestnosti. Aplikácií zatiaľ veľa nie je, no už teraz môžu vývojári pracovať na ďalšom využití zariadenia, pričom spoločnosti ho môžu využívať pri rôznych grafických 3D návrhoch alebo iných činnostiach.

Športové Okuliare Oakley Radar Pace na prvý pohľad vyzerajú ako bežné slnečné okuliare s pripojenými slúchadlami do uší. No v ich ráme sa nachádza Bluetooth modul pre bezdrôtové prepojenie so smartfónom, a tiež mikrofón pre hlasové príkazy zadávané digitálnemu trénerovi, ktorý je zároveň určený pre telefónne hovory počas fyzickej aktivity. Dotyková plocha na ľavej strane okuliarov slúži pre ovládanie prehrávania hudby, nastavenia hlasitosti či prijímanie hovorov. Okuliare Oakley Radar Pace sledujú bežné biometrické informácie nositeľa, vrátane jeho výkonu, frekvencie tepu srdca, rýchlosti, kadencii, času, tempa a prekonanej vzdialenosti.

Spoločnosť Mophie vyrobila modulárny kryt Mophie Hold Force pre smartfóny iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Ten slúži ako bežný ochranný kryt pre smartfóny, ale pomocou magnetov sa k nemu dá pripojiť rôzne modulárne príslušenstvo. To môže byť v podobe extra batérie s kapacitou 4000 mAh, puzdra pre uloženie kreditných kariet a dokladov, či v podobe šikovného stojanu pre smartfón s priestorom pre uloženie troch kreditných kariet.