Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 20

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Väčšina nositeľných zariadení monitoruje aj kvalitu nášho spánku, no prsteň Thim sa zameral na aktívny boj s nespavosťou. A to tým, že používateľa opakovane prebudí cez jemné vibrácie počas jeho spánku v najľahšej fáze. Tento proces by mal podľa štúdie výskumníkov pomôcť telu rýchlejšie sa naučiť znovu zaspať, pričom sa asi o hodinu zvýši aj celkové trvanie spánku. Prsteň Thim môže poslúžiť aj používateľom, ktorí si radi počas dňa zdriemnu, a pomôže im dosiahnuť optimálny prospech z krátkodobého spánku tým, že ich zobudí presne po 10tich minútach.

Spoločnosť Toyota počas výstavy CEATEC v Japonsku oznámila, že jej vyvíjaný osobný robot Kirobo Mini bude k dispozícii už začiatkom budúceho roka. Robot Kirobo Mini dokáže rozpoznať hlas a emócie z tváre používateľa, na ktoré slovne a gestikuláciou reaguje. Pamätá si jeho preferencie, či spoločne strávené aktivity a dokáže sa učiť aj nové veci. Kirobo Mini má tak potenciál sa stať každodenným robotickým spoločníkom, ktorý by mohol potešiť nielen deti a seniorov, ale kohokoľvek bez rozdielu veku.

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 20

Nový výškovo nastaviteľný stôl Gaze Desk má rozdelené pracovné dosky na dve úrovne a svojim dizajnom pomáha podporovať správne držanie tela, či už v sede alebo postojačky. Stôl Gaze umožňuje separátne rozdelenie výšok pracovnej dosky a dosky s monitorom pomocou duálneho mechanického systému. Prostredníctvom mobilnej aplikácie sa dajú nastaviť nielen výšky, ale aj rutinné pripomienky, či už priamo na mobilnom zariadení alebo pomocou prepojených inteligentných zariadení, ako sú napríklad žiarovky v lampe.

Hoci Nintendo zatiaľ tají informácie o budúcej hernej konzole NX, spoločnosť sa rozhodla potešiť nostalgických hráčov vydaním miniatúrnej verzie hernej konzoly NES Classic Edition. Tá pritom vychádza z populárneho modelu z roku 1985. Zariadenie prináša hráčom okrem predinštalovaných 30tich hier aj niekoľko režimov ich zobrazenia na obrazovke televízora, spolu s online manuálmi a moderným spôsobom systému ukladania postupu v akejkoľvek fáze hry.

Dodržiavať správny pitný režim, najmä počas športových aktivít, by mohlo pomôcť nositeľné zariadenie s názvom LVL. To využíva pre meranie hydratácie tela nositeľa emitovanie vlnových dĺžok v blízkosti infračerveného svetla, ktoré prenikajú do tkaniva organizmu. Analýzou odrazeného svetla do senzora zariadenia dokáže systém detegovať drobné zmeny vo farbe krvi a určiť, koľko vody bolo z tela vylúčenej vo forme potu. Ak sa údaje priblížia k hranici dehydratácie, LVL nositeľovi zobrazí na farebnom displeji informáciu, aký objem vody treba vypiť, aby sa situácia vrátila do normálu.