Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Osobný robot Yumi je poháňaný inteligentným systémom Alexa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Malý domáci robot Yumi od spoločnosti Omate sa môže stať ideálnym spoločníkom aj vďaka tomu, že je poháňaný platformou umelej inteligencie v podobe osobného asistenta Alexa od spoločnosti Amazon.

Robot Yomi je vysoký 29,5 centimetra a je vybavený otočnou hlavou a kolesami pre pohyb. Jeho srdcom je systém osobného asistenta Alexa, ktorý stojí aj za Amazon Echo a ďalšími pridruženými zariadeniami. No zároveň beží aj na operačnom systéme Android, čo používateľom umožní vyvolať obľúbenú aplikáciu na jeho tvár, ktorá slúži aj ako displej. Výhodou systému Alexa je však hlasové ovládanie, a tak sa veľa funkcií dá vytiahnuť na displej aj týmto spôsobom.

Domáci robot Yumi využíva inteligentný systém Alexa

Robot je poháňaný štvorjadrovým procesorom ARM Cortex s taktovacou frekvenciou 1,3 GHz spolu s operačným systémom ORAI 1.0 (Omate´s Robotics Artificial Intelligence), ktorý je postavený nad systémom Android. Používateľ získa prístup k viac ako 3000 funkcií osobného asistenta Alexa, vďaka čomu sa môže robota pýtať na počasie, správy o doprave, informácie z Wikipédie, ale dá sa použiť aj pre služby ako je Uber pre rezervovanie automobilu, Hive pre kontrolu nad inteligentnými domácimi spotrebičmi, či Spotify pre počúvanie hudby.

Robot Yumi je konštruovaný ako domáci spoločník, ktorého sa môžete spýtať na množstvo vecí

Dotykový displej robota s uhlopriečkou 5 palcov má HD rozlíšenie, teda 1280 na 720 bodov, a môže byť použitý pre prehliadanie internetových stránok, sledovanie videí či hranie hier. K displeju patrí aj kamera zabudovaná na čelnej strane hlavy robota, ktorá môže slúžiť pre videohovory. Kamera môže slúžiť aj ako domáci monitorovací systém, ku ktorému sa dá pristupovať prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie.

Robot Yumi je ďalej vybavený duálnymi stereo reproduktormi a piatimi vstavanými mikrofónmi, ktoré mu pomáhajú presne určiť, z ktorého smeru prichádza hlas používateľa, aby mohol k nemu natočiť svoju hlavu.

Robot Yumi má 5 palcový dotykový displej, ktorý môže slúžiť aj ako obrazovka pre aplikácie, hry či videá

Spoločnosť Omate chce získať finančné prostriedky pre spustenie výroby prostredníctvom start-up kampane na portáli Indiegogo. Kampaň bude spustená od 15. novembra. Robot Yumi sa bude dať získať za finančnú podporu v sume 250 dolárov, za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu. V opačnom prípade by robot Yumi mal byť k dispozícii v treťom štvrťroku budúceho roka za cenu 599 dolárov.

Robot Yumi bude k dispozícii v bielej a čiernej farbe