Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia rýchleho ostrenia od Canonu spájala jeho novinky na Photokina 2016

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V nemeckom Kolíne nad Rýnom sa počas výstavy Photokina zišli priaznivci fotografických a kamerových zariadení, ktorí mohli obdivovať najnovšie kúsky od výrobcov z celého sveta. Nechýbal medzi nimi ani japonský Canon, ktorý prezentoval inovatívne technológie automatického ostrenia vo svojich nových zariadeniach.

Do rodiny bezzrkadlových fotoaparátov pribudol v Canone nový člen pod označením EOS M5, ktorý sa vybavil najnovšou generáciou 24,2 megapixlového CMOS snímača formátu APS-C a rýchlym obrazovým procesorom DIGIC 7. Rýchlosť sa však preniesla aj do zaostrovania.

„Fotoaparát využíva technológiu Dual Pixel CMOS Autofocus, ktorá umožňuje rýchle ostrenie,“ hovorí pán Hin Pang, Canon Europe.

„Funguje to tak, že stroj dokáže čítať body z ľavej alebo pravej strany čipu. Skracuje sa tak cesta, ktorú musí šošovka pri ostrení prekonať. Deje sa to na ohniskovej úrovni snímača,“ dopĺňa pán John Maurice, Canon Europe.

Technológia sa dá rozhodne použiť aj pre kontinuálne automatické ostrenie pri nakrúcaní videí, ktoré zvláda nová M5ťka v rozlíšení Full HD pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu. No a filmárov určite poteší aj možnosť pripojenia externého mikrofónu cez 3,5 milimetrový Jack konektor.

„Na povrch sme pridali aj nové ovládače, inšpirované sériou PowerShot D, a do tela sme zabudovali elektronický hľadáčik s rozlíšením 2,36 milióna bodov. Nové je aj to, že pri jeho používaní môžete súčasne pohybom prsta na dotykovom displeji určovať miesto zaostrenia, podobne ako myšou na počítači,“ popisuje fotoaparát pán Hin Pang, Canon Europe.

Zadný dotykový LCD panel má pritom veľkosť 3,2 palca a je samozrejme výklopný.

„Môže sa vyklopiť o 180 stupňov nadol a 45 stupňov nahor. Je to ideálne, ak fotíte či nakrúcate z nadhľadu či podhľadu.“

Spolčonosť Canon prezentovala vo svojich nových fotoaparátoch a kamerách inovatívnu technológiu ostrenia Dual Pixel CMOS Autofocus

Fotoaparátu EOS M5 nechýba ani podpora bezdrôtových prenosových technológií Wifi, NFC či dokonca Bluetooth Smart. Vďaka nemu môžu mobilné zariadenia s Androidom alebo s iOS slúžiť okrem prenosu snímok aj na nastavenie fotoaparátu.

„Špeciálne pre tento ovládač môžete cez telefón priradiť funkcie, ako je napríklad vyváženie bielej a podobne. A tu aj dvojicu manuálnych tlačidiel, ktorým sa dajú tiež priradiť rôzne funkcie.“

Canon predviedol návštevníkom veľtrhu Photokina aj nedávno uvedený fotoaparát 5D Mark IV, v ktorom sa nachádza nový 30,4 megapixlový full frame CMOS snímač a obrazový procesor DIGIC 6+. Fotoaparát zvláda nakrúcanie videí v plnom filmovom rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu.

„Prináša si technológie zamerané aj na video používateľov. 5D Mark IV tak pri videách využíva automatické ostrenie Dual Pixel CMOS Aautofocus,“ hovorí pán John Maurice, Canon Europe.

Popri fotografických témach sa v stánku Canonu diskutovalo aj o video rozlíšení. Vyzerá to tak, že v dnešnej dobe si ľudia uvedomili, aké výhody má Full HD. Doba však pokročila a čoraz intenzívnejšie prichádza 4K rozlíšenie. Fandia mu pritom aj inžinieri z japonskej firmy.

„Faktom je, že 4K sa stane dostupnejším. Niektoré satelitné stanice začínajú vysielať takýto obsah a postupne sa pridajú ďalšie. Taktiež rôzne internetové služby prichádzajú s obsahom už v 4K,“ hovorí pán Paul Atkinson, Canon Europe.

A nezabudlo sa ani na profesionálnych filmárov. Tí by sa mohli vyzbrojiť aj novou kamerou EOS C700 Super35. Využíva silu technológie Dual Pixel a tiež globálnej uzávierky, vďaka ktorej sa všetky dáta zo snímača zachytávajú naraz. Ich ukladanie je pritom možné dvomi spôsobmi.

„Video v rozlíšení 4K sa pri vysokých rýchlostiach nahráva buď interne na karty CFast 2.0, prípadne sa dá použiť nový rekordér Codex, ktorý potom umožní nahrávanie vo formáte RAW v rozlíšení až 4,5K. Farebný rozsah pritom spĺňa podmienky televíznej produkcie,“ uzatvára pán Paul Atkinson, Canon Europe.

Zaujímavých produktov si teda Canon zobral na Photokina dostatok. No ak ste správne postrehli, spája ich najmä technológia ostrenia Dual Pixel CMOS Autofocus. Či sú to už výkonné fotoaparáty alebo kamery, inovácia si postupne získava ďalších a ďalších fanúšikov, od bežných používateľov až po náročných profesionálov. Veď kto by nepotreboval rýchle a plynulé ostrenie pri fotkách a videách?