Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 17

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

K dovolenkám patrí samozrejme aj batožina, no zbaliť sa prakticky do malého kufríka je však pre väčšinu z nás nemožné. A tak so sebou a doslova za sebou ťaháme poriadne kufre, ale čo keby sa to vymenilo a kufre by ťahali nás? Alebo by aspoň chodili za nami bez našej pomoci. Nemožné? No vo svete technológií je možné takmer všetko:

Ťahať cestovnú batožinu na kolieskach po veľkých letiskách, autobusových a vlakových staniciach môže byť únavné. Robotická batožina Olive je však vybavená pohybovým systémom, ktorý udržuje jej stabilitu prostredníctvom 3D akcelerometrov a gyroskopov počas jazdy na dvoch kolesách. Stereoskopické kamery vytvárajú vizuálnu mapu okolia a batožina tak sama nasleduje svojho majiteľa, a to dokonca aj v preplnených prostrediach. Navyše ak je cesta k cieľu príliš dlhá, alebo zostáva málo času, môže sa batožina Olive premeniť na dvojkolesový prepravný prostriedok.

Dánski vývojári vytvorili malú potápačskú kameru Octospot Dive, ktorá disponuje automatickým vyvážením bielej farby. Funguje to automaticky s použitím tlakového senzora, kedy technológia určí hĺbku, v ktorej sa kamera nachádza a potom kompenzuje množstvo viditeľného svetelného spektra. Nakrútené zábery teda nie sú so zvyšujúcou sa hĺbkou ladené viac do modrej farby. S Octospot Dive sa pritom dá ponoriť až do hĺbky 200 metrov. Maximálne rozlíšenie kamery je 4K pri 30 snímkach za sekundu, no dokáže vytvárať aj statické fotografie vodného sveta v rozlíšení 12 megapixelov.

Inteligentná robotická batožina Olive dokáže sama nasledovať svojho majiteľa, alebo ho aj zvezie na miesto určenia

Nové zariadenie pre zobrazenie virtuálnej reality s názvom Veeso údajne ako prvé na svete dokáže v reálnom čase zachytiť výrazy tváre používateľa a preniesť jeho emócie do virtuálneho avatara. Veeso disponuje dvomi infračervenými kamerami, ktoré sledujú pohyb zorničiek, obočia, čeľuste, pier a úst, a aj to, ako veľmi sú otvorené viečka používateľa. Zariadenie Veeso by si tak mohlo nájsť svojich priaznivcov práve pri interakcii s inými ľuďmi v prostredí virtuálneho sveta, či už ide o sociálne aplikácie alebo spoločenské hry.

Od leta sa chodci vo Veľkej Británii, Nemecku a Švajčiarsku môžu na chodníkoch stretnúť s autonómnymi robotickými kuriérmi, ktorí sú súčasťou pilotného projektu spoločnosti Starship Technologies. Roboty sú určené pre dodávanie balíkov, potravín a hotových jedál pre spotrebiteľov, ktorí sa nachádzajú v polomere 3 až 5 kilometrov od nich. Pre navigáciu využívajú roboty celý rad bežných kamier, 360 stupňovú kameru, a tiež infračervené a ultrazvukové senzory. Donáškové roboty sú monitorované operátormi v riadiacich centrách, ktorí v prípade nutnosti môžu nad nimi prevziať kontrolu.

Nikon v lete oficiálne predstavil DSLR fotoaparát D3400. Je navrhnutý tak, aby umožnil rýchle a jednoduché šírenie fotografií na sociálne siete cez prepojené mobilné zariadenia. K tomu slúži technológia Bluetooth Low Energy a softvér SnapBridge, ktorý môže automaticky prenášať snímky do prepojeného smartfónu či tabletu. Fotoaparát Nikon D3400 pritom cieli na rodinu a začiatočníkov. K tomu sú prispôsobené aj fotografické režimy na jeho ciferníku. Režim Guide Mode navrhuje tie najlepšie nastavenia pre aktuálnu scénu. Poskytuje tiež jednoduché postupy krok za krokom, ako dosiahnuť určité výsledky.