Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 16

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koľko času tak potrebujete na umytie zubov? Podľa známeho pravidla by to mali byť tak tri minúty. Ale ráno, keď sa budík nedostane k slovu a trošku sa nám ten čas poposúva, je každá sekunda drahá. Aj preto sa inžinieri zamysleli nad touto činnosťou a vniesli do nej revolúciu. Nová technologická kefka vaše zuby umyje za 10 sekúnd.

Inovatívna elektrická zubná kefka GlareSmile s neobvyklým tvarom by mala zvládnuť dôkladne vyčistiť vaše zuby za neuveriteľných 10 sekúnd. Používa preto nie jednu hlavicu so štetinami, ale rovno tri. Hlavice pokryjú zuby zo všetkých strán a pomocou otáčavého pohybu odstraňujú zubný povlak. Používateľ si môže vybrať medzi rôznymi režimami čistenia, vrátane manuálneho nastavenia, ktoré umožňuje prispôsobiť rýchlosť a tlak pri citlivých zuboch. Kefka spolupracuje s mobilnou aplikáciou, v ktorej zobrazí čas čistenia, úroveň tlaku pri čistení a ďalšie údaje spojené s čistením zubov.

Hoci klasické pásmo pre meranie je veľmi užitočným nástrojom, zvlnená kovová páska nie vždy poskytne to správne meranie. Zmeniť sa to snaží inteligentné pásmo Bagel, ktoré poskytuje tri metódy merania, spolu so vstavanou pamäťou pre namerané dáta a s Bluetooth pripojením. V režime String dokáže pásmo merať do dĺžky 3 metrov pomocou zaťahovacieho lanka. Režim Wheel poskytuje meranie pohybom celého pásma na kolieskach, umiestnených na jeho spodnej strane. No a posledný režim Remote je vlastne také laserové ukazovadlo, ktoré slúži na navádzanie, no a pre diaľkové meranie ťažko dostupných miest sa využíva ultrazuk.

Inovatívna elektrická zubná kefka GlareSmile by mala dokázať dôkladne vyčistiť zuby za neuveriteľných 10 sekúnd

Spoločnosť DJI uviedla nový ovládací systém Focus, ktorý je cielený na profesionálnych kameramanov. Malé zariadenie umožňuje citlivé ovládanie clony a ostrenia na kamere pripevnenej k dronu. Spolupracuje s dronom DJI Inspire, no dá sa tiež pripojiť aj k stabilizačnej súprave Ronin alebo k akejkoľvek kamere, ktorá je na zemi. Motorček poháňa vymeniteľnú výbavu, ktorá točí požadovanou clonou a ostriacim krúžkom na kamere. Odpor otočného kolesa sa dá prispôsobiť, takže kameraman si vie nastaviť správnu úroveň tuhosti.

Existujú rôzne modely hračiek, ktoré jednoducho a zábavne učia deti základy programovania. Novinka v podobe robota Photon sa však odlišuje tým, že deti počas kódovania sprevádza príbeh hračky a postupne sa odomykajú nové schopnosti hračky. Photon sa ovláda pomocou mobilnej aplikácie založenej na kombinácii vizuálnych programovacích jazykov Scratch a Blockly. Deti zasielajú robotovi príkazy a sledujú, ako si s nimi poradí. Dôraz je pritom kladený na pútavý príbeh, vďaka ktorému sú deti pri hraní s robotom sústredené a motivované.

Lampa CampGuard je vybavená funkciami pre kempovanie, ktoré sú tak trocha nezvyčajné. Funguje ako základná lampa s LED diódou, ktorá má rozsah svietivosti 100 až 300 lúmenov a disponuje aj senzorom, ktorý automaticky zapína osvetlenie v prípade, že deteguje pohyb. Je to šikovná funkcia pri táborení, keď sa človek chce dostať von zo stanu a nemusí tak tápať v tme. Lampa CampGuard je však zároveň aj plne 360 stupňovým alarmom, ktorý zachytáva pohyb do vzdialenosti približne 11 metrov. Ak CampGuard deteguje pohyb narušiteľa, svetlo sa rozsvieti na maximum, a spustí sa hlasný alarm.