Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 15

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Čínsky výrobca elektroniky Xiaomi (šoumi) predstavil svoj prvý dron s jednoduchým názvom Mi. Elegantný biely dron je vybavený sférickou videokamerou pripojenou k otočnému závesu s 3 osovým stabilizátorom. K dispozícii sú dva modely s rozlíšením kamery 4K alebo Full HD. Okrem videa, zachytia kamery aj statické snímky v JPEG a RAW formáte. Diaľkový ovládač je vybavený tlačidlami pre automatické funkcie, medzi ktoré patrí schopnosť lietať okolo bodu záujmu, letieť samostatne na vopred stanovené miesto a automaticky sledovať používateľom nastavené letecké trasy.

Výskumníci z Microsoft Research pracujú na technológii, ktorá dokáže predvídať dotyk používateľa ešte pred samotným kontaktom s displejom a tiež zaregistruje ako drží svoje mobilné zariadenie. Prototyp deteguje pohyb prsta používateľa v určitej oblasti nad obrazovkou zariadenia a môže vyvolať nové menu a ďalšie spôsoby interakcie so zariadením. Technológia tiež dokáže určiť, či pri držaní zariadení používate jednu alebo obe ruky. Môže tiež spustiť vlastné ponuky menu, v závislosti na tom, ktoré prsty používate a nad akou časťou displeja sú umiestnené.

Miniatúrne zariadenie SunScreenr sa môže stať šikovným poradcom pri opaľovaní sa na slnku počas letných dní. Zabudovaná kamera dokáže zobraziť ultrafialové svetlo, čiže rovnaké svetlo, pred ktorým chráni pokožku opaľovací krém. Koža natretá opaľovacím krémom sa na monochromatickom LCD displeji objaví tmavšia, ako koža, ktorá nie je krémom chránená, alebo koža, ktorá potrebuje opätovné natretie krémom. Stav ochrany pokožky na displeji sa dá sledovať cez krytku na oko, vďaka čomu je dobre viditeľný aj za jasného slnečného svetla.

Nositeľné zariadenie Tap Strap poskytuje rýchle a presné písanie na akomkoľvek povrchu aj bez použitia zraku. Po spárovaní cez Bluetooth s ním používateľ môže zadávať text na smartfóne, tablete, počítači či inteligentnom televízore. Senzory vložené v pásiku Tap Strap pritom sledujú pohyb ruky a prstov. Pri poklepaní s rôznym prstami v rôznych kombináciách sa píšu jednotlivé písmená. Pre zjednodušenie naučenia sa kombinácií slúži sprievodná mobilná aplikácia TapGenius, vďaka ktorej by sa používateľ Tap Strapu mal naučiť efektívne písať už do jednej hodiny.

Digitálne tričko z dielne Broadcast Wearables umožní nositeľovi písať alebo nakresliť vlastné návrhy, ktoré na zabudovanom LED displeji môže meniť podľa svojej nálady. Sprievodná mobilná aplikácia zobrazí mriežku, ktorá predstavuje LED plochu na tričku. Do tohto poľa môže používateľ zadávať text alebo vyznačiť jednoduchý obrázok. Aplikácia umožňuje preberať aj návrhy iných ľudí z online komunity. LED diódy na tričku neprekážajú jeho zloženiu, sú odolné proti poliatiu a môžu sa ručne umývať.

Lego Technic sa môže pochváliť aj modelom automobilu Porsche 911 GT3 RS. Ten bol vyvinutý v spolupráci so samotnou automobilkou Porsche. Model má plne funkčnú prevodovku so štyrmi prevodmi, dvojitú spojku, volant s radiacimi páčkami, šesťvalcový motor s pohyblivými piestami a detailnú prístrojovú dosku. Medzi ďalšie funkcie patria otvárateľné dvere, kapota a kufor či verne spracované ráfiky kolies. Oranžový model automobilu Porsche 911 GT3 RS sa skladá z 2704 stavebných dielov a v balení sa nachádza aj obsažná kniha s informáciami o jeho vývoji.