Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 14

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Radi fotíte, prípadne dokonca nakrúcate videá pomocou mobilného telefónu? Tak to určite viete, že s integrovanou kamerou alebo teda s objektívom, ktorý je v mobilnom telefóne, toho veľa nedokážete. Našťastie dnes existuje dosť výrobcov príslušenstva v tejto oblasti a tak sú možnosti otvorené.

Príslušenstvo v podobe puzdra Helium Core, pre mobilné telefóny iPhone, je navrhnuté s cieľom poskytnúť možnosti fotenia a nakrúcania videí na profesionálnej úrovni. Puzdro má rad montážnych závitov po všetkých stranách tela. Vďaka nim môže používateľ svoj záznam rozšíriť o blesky, svetlá, mikrofóny alebo rôzne držiaky bez potreby ďalších adaptérov. Zadná strana Helium Core má integrovaný bajonet pre objektívy, ktorý je centrovaný priamo na fotoaparát iPhonu. Tým sa otvára celý rad možností zachytenia snímok a videí s použitím makro objektívov, širokouhlých alebo zoomovacích objektívov.

Väčšina vytlačených objektov zo spotrebiteľských 3D tlačiarní má pomerne drsný vzhľad, na ktorom je vidno jednotlivé vrstvenie tlače. Zmeniť by to však mohol nový materiál PolySmooth od čínskeho výrobcu Polymaker. Materiál je možné použiť v takmer akejkoľvek 3D tlačiarni. Po vytlačení bude mať objekt stále viditeľné drobné hrany, no po vložení do leštiaceho zariadenia Polysher sa začne materiál meniť. Polysher využíva vstavaný rozprašovač, ktorý rozptýli jemnú hmlu izopropylalkoholu alebo etanolu v uzavretej komore. Kvapôčky roztavia všetky hrany a vznikne krásne vyhladený 3D tlačený objekt.

S donáškovou službou, pomocou lietajúcich dronov, sa experimentuje po celom svete. Najnovšie sa pridalo Japonsko, kde spoločnosť Rakuten testuje drony, ktoré roznášajú golfistom na ihrisku náhradné loptičky a občerstvenie. Hráči môžu svoje objednávky zadať prostredníctvom mobilnej aplikácie a zamestnanci golfového ihriska následne naložia objednané veci do škatule, ktorú vložia do prepravného priestoru pod dronom. Po naložení dron autonómne letí na vopred určený bod vykládky, kde automaticky uvoľní svoj náklad pre golfistu a vráti sa naspäť do skladu.

Horúce popoludnia na pláži pri vode by mohol spríjemniť skladací matrac Beachill A-Zero, ktorý vytvorí pohodlnú vrstvu medzi vami a horúcim pieskom. Matrac je vyrobený z akrylových vlákien a je navrhnutý tak, aby odolal vode a slnku. Jeho súčasťou je aj odnímateľná opierka pod hlavu, v ktorej je zabudovaný 7 wattový solárny panel pre nabíjanie mobilných zariadení slnečnými lúčmi. Na druhej strane opierky sa nachádza zazipsovaný priestor s kapacitou 2 litre, ktorý slúži pre uloženie a chladenie nápojov počas horúcich slnečných dní.

Kempovanie môže byť zábavný spôsob ako stráviť voľný čas s rodinou a priateľmi, avšak bez určitého pohodlia, aké poznáme z domova. Tak to určite nie je pre každého. S tým by ale mohlo pomôcť zariadenie Little Luxury Outdoor Extreme Water Cooler, ktoré nielenže prefiltruje a ochladí vodu v horúcich dňoch, ale navyše dokáže aj nabíjať mobilné zariadenia. Načerpaná voda z rieky, či jazera, sa naleje do zariadenia s objemom 6,8 litra, z ktorého sa potom čerpá samospádom cez filtračný dvojfázový systém. Ten odstráni sediment, vírusy a baktérie. Chladič pritom dokáže vodu ochladiť až na 6 stupňov Celzia.

Experimentálny systém z kanadskej univerzity Waterloo využíva existujúcu kameru v počítači, respektíve v notebooku, ktorá má nad sebou umiestnené zrkadlo pre sledovanie prstov používateľa. Použitím vizuálnych algoritmov dokáže systém určiť, ktorý prst ruky stláča danú klávesu a na základe toho jej priradí rôzne funkcie. Vedci demonštrovali technológiu v grafickom softvéri PhotoShop. Stlačením klávesy „O“ pravým palcom, so zovretými ostatnými prstami, sa otvorila súborová zložka. Stlačením klávesy „B“ ukazovákom sa znížila svetlosť obrázku, no a pri opätovnom stlačení klávesy prostredníkom sa svetlosť zvýši.