Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výstava CE China priniesla množstvo inovatívnych zariadení – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká výstava IFA, ktorá sa každý rok koná v Berlíne, sa rozhodla expandovať aj do sveta, a to priamo do Číny. No ale výstava sa už nevolá IFA, ale jej tvorcovia ju pomenovali CE China. Naša redakcia sa prvého ročníka výstavy zúčastnila a tak sa s vami môžeme podeliť o vybrané technologické novinky, ktoré do Číny priniesli výrobcovia z celého sveta.

Rodičia by mali v rámci výchovy detí svoje ratolesti viesť aj k starostlivosti o domácnosť. Jeden z vystavovateľov na výstave CE China to zobral doslova a do písmena i v oblasti prania. A tak verejnosti predstavil model práčky, do ktorej sa síce veľa nezmestí, ale užijú si ju najmä deti. A to nielen jej veľkosťou, ale aj dizajnom.

Je totiž pokrytá motívmi známej detskej postavičky Hello Kitty. Aby však nebolo ľúto ani dospelým, ktorí síce už vyrástli, ale mačička Kitty im prirástla k srdcu ešte v detstve, majú k dispozícii práčku s jej motívmi aj oni. Samozrejme už v normálnych dospeláckych rozmeroch.

Viacero moderných domácností využíva na varenie jedál indukčnú varnú dosku. Je to najmä preto, že sa dobre udržuje a jej dizajn je technologický i moderný. O niečo podobné sa rozhodol zabojovať výrobca Vuluv, ale pozor, s klasickými plynovými horákmi. Nová varná doska má síce stále vyčnievajúce plynové horáky, no otočné ovládače na určovanie úrovne plynu, tu už ani náhodou nenájdete.

Čínski inžinieri totiž ovládanie kompletne premenili do digitálnej podoby. Používateľ si tak vie úroveň ohňa nastaviť dotykom prsta na digitálnom ovládaní, ukrytom pod tmavým sklom, ktoré má vlastný softvér pre riadenie plynových regulátorov. Pokyny používateľa sa tak cez dotykovú plochu dostávajú priamo k nim. Takéto varné dosky sú nielen dizajnovým riešením pre moderné kuchyne, ale v každom prípade sú technologicky unikátne najmä vďaka inovatívnemu digitálnemu ovládaniu.

Ak ste sa už aspoň raz stretli s tým, že vám pri prehrávaní hudby alebo filmu nestačila úroveň zvuku, ktorú vám ponúkalo vaše zariadenie, určite by ste sa mali poobzerať po nejakom zosilňovači pre slúchadlá. Výrobcov je určite viac, Ifi sa však rozhodol ísť cestou malých rozmerov a zaujímavého dizajnu. Toto spojenie dokonca ocenili aj odborníci z organizácie EISA, ktorá každoročne udeľuje ceny zaujímavým produktom. Tak napríklad v kategórii Hi-Fi príslušenstvo sa ocenenie ušlo pre zariadenie Ifi nano iDSD.

Ide o jeden z najmenších zosilňovačov pre slúchadlá, ktorého výstupný výkon je 130 mW. Najväčším prekvapením je však zabudovaná batéria, vďaka ktorej funguje zariadenie po nabití až do 10 hodín. Cez USB port sa dá pripojiť napríklad k tabletom alebo smartfónom. V portfóliu Ifi je však možné nájsť aj väčšie zosilňovače, prípadne zariadenia, ktoré slúžia na odstraňovanie zvukov namodulovaných napríklad z elektrického napätia. Takéto zariadenia sa výrobcovi podarili dostať do naozaj miniatúrnej podoby.

Ak si už neviete rady, ako svojich potomkov naučiť správne si umývať zuby, možno by ste mohli skúsiť ešte jednu metódu. Tou je umývanie detských zúbkov pomocou špeciálnej kefky s integrovanou technológiou Bluetooth. Tá slúži na to, aby sa kefka dokázala spárovať so smartfónom alebo tabletom, na ktorom sprievodná mobilná aplikácia presne mapuje pohyby kefky, ktorú drží dieťa a prenáša ich na animovanú postavičku v mobilnom zariadení.

Dieťa sa takouto hrou dostáva k návykom, ako sa o svoj chrup správne starať, a ktorými pohybmi si ho čo najefektívnejšie vyčistiť. Samozrejme obe zariadenia musia byť nabité. Síce tak už možno nebudete musieť so svojimi deťmi bojovať, aby si svoje zuby umyli, ale namiesto toho budete musieť myslieť na nabíjanie tabletu aj kefky.

Niektorí používatelia známych počítačov Mac od Apple už pravidelne tvrdia, že odmietajú pracovať s konkurenčným systémom Windows, no nájdu sa aj takí „Epláci“, ktorí by ho predsa len v niektorých prípadoch potrebovali. Ide totiž o systém, na ktorý sa zrejme zameriava viacero tvorcov softvéru, ako na platformu Mac. Nakoniec aj v rámci hardvérovej výbavy sa už Mac vzdal tvrdého presadzovania len svojho hardvéru a už dávno používa procesory Intel.

Vývojári zo spoločnosti Parallels sa preto rozhodli dať ľuďom možnosť používať Windows aj na platforme Mac. Pripravili si tak softvérové riešenie s podtitulom Desktop 11, ktoré v rámci operačného systému OS X pre Mac dokáže simulovať aj prostredie Windows. Na jednom počítači, a dokonca v jednom čase, tak v podstate môžu bežať obe platformy, čím sa dá na Macu zabezpečiť dostupnosť aj špecializovaných softvérov pre Windows.