Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výstava CE China priniesla množstvo inovatívnych zariadení – 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká výstava IFA, ktorá sa každý rok koná v Berlíne, sa rozhodla expandovať aj do sveta, a to priamo do Číny. No ale výstava sa už nevolá IFA, ale jej tvorcovia ju pomenovali CE China. Naša redakcia sa prvého ročníka výstavy zúčastnila a tak sa s vami môžeme podeliť o vybrané technologické novinky, ktoré v Číne predstavili výrobcovia z celého sveta.

Prvý ročník výstavy CE China pritiahol 150 čínskych, ako aj medzinárodných výrobcov, ktorí na ploche 30 000 metrov štvorcových predviedli návštevníkom svoje inovatívne produkty z rôznych oblastí spotrebnej elektroniky.

„Chceli sme vybudovať základňu tu na ázijskom trhu. Preto sme si zvolili mesto Shenzhen, ktoré je domovom mnohých výrobcov spotrebnej elektroniky a má tiež moderné výstavisko. Navyše je tu dobré dopravné spojenie z Hong Kongu. To sú dôvody prečo sme prišli do Číny, krajiny s rastúcim trhom vo všetkých oblastiach priemyslu,“ hovorí pán Christian Göke, CEO, Messe Berlin

Naša redakcia si na výstave všimla hneď niekoľko zaujímavých zariadení, a tak sa na ne poďme postupne pozrieť.

Spoločnosť Kärcher tu predstavila vysokotlakový čistič K7 Premium Full Control, ktorý sa môže pochváliť tromi úrovňami tlaku pre optimálne čistenie rôznych povrchov. Používateľ má možnosť kontrolovať a nastaviť si reguláciu tlaku priamo na ovládači umiestnenom na rukoväti zariadenia.

Výrobca okrem toho v Číne prvýkrát prezentoval cyklónový vysávač VC3 Premium. Ten je vybavený filtrom so šiestimi úrovňami a dokáže zachytiť prachové častice s veľkosťou len 3 desatiny mikrónu.

Sektor robotických vysávačov vyzerá byť zaujímavý pre viacerých výrobcov domácich spotrebičov. Do tejto skupiny sa zaradil už aj Severin so svojím modelom Special Chill Pro. Robotický vysávač je vybavený inteligentným navigačným systémom, ktorý sa dokáže učiť a pamätá si prostredie, v ktorom už upratoval.

Vysokovýkonná sacia technológia Power Airflow povysáva nečistoty, vlákna a vlasy nielen na tvrdých podlahách, ale poradí si aj s nízkymi kobercami. Používateľ môže zároveň, cez diaľkové ovládanie, vysávač naviesť priamo na špinavé miesto.

Niektorí ľudia dávajú prednosť odovzdávaniu informácií druhej osobe v osobnom rozhovore pred tým telefonickým. Dôvodom je ich obava z odpočúvania, prípadne nahrávania telefonátu. Práve tým sa snaží vyjsť v ústrety čínsky výrobca Vargo Technologies. Jeho séria mobilných zariadení v modelovej rade iVargo je určená práve pre absolútne bezpečné hovory.

Technológia proti odpočúvaniu zabraňuje teda sledovaniu hovorov pomocou ich kódovaniu a dekódovaniu v reálnom čase. Technológia ochrany súkromia zároveň už na systémovej úrovni zmarí pokus o vniknutie do zariadenia, pričom poskytne plnú ochranu pre používateľské aplikácie a dáta.

Celé zariadenie prichádza v netradičnom balení, konkrétne v odolnejšom plastovom kufríku. Možno výrobcu inšpirovali filmy s kriminalistickou tematikou, alebo sa len chcel jednoducho odlíšiť.

Ak máte radi zeleninu, vrátane šalátov, a spotrebujete jej minimálne toľko, koľko Číňania, tak vás bude zaujímať, ako si ju vypestovať priamo v kuchyni aj vo väčšom množstve. Riešením je domáci spotrebič Keisue, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako chladnička.

Ak ho však otvoríte, tak namiesto bežných potravín nájdete vo vnútri poličky, na ktorých sa to celé zelená. Ide o systém, v ktorom sa rastlinám darí vďaka hydropónii, čo je vlastne pestovanie bez pôdy, len v živnom roztoku. Takéto niečo si teda Číňania môžu dopriať aj ako výbavu svojej kuchyne.