Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na veľtrhu CES 2016 padali rekordy, čaká nás rok plný inovácií

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
19. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj vy ste rozmýšľali nad tým, čo nám tento rok prinesie v oblasti technológií? Ani ja som si to nevedel predstaviť, až kým som sa nedostal na najväčšiu výstavu technológií do Las Vegas. Inteligentné senzory, aplikácie, elektromobily, wearables, Internet vecí, jedným slovom CES 2016.

„CES 2016 je doteraz najväčšou výstavou v jeho 49 ročnej histórii,“ hovorí pán Shawn DuBravac, riaditeľ výskumu Consumer Technology Asociation

„Výstava je viditeľne väčšia oproti minulým rokom. Je na ploche väčšej ako 22 hektárov, skoro o 15 tisíc metrov štvorcových viac ako v roku 2015,“ konštatuje pán Gary Shapiro, prezident, Consumer Technology Association.

„Tento rok očakávame, že výstavu navštívi až 150 tisíc ľudí,“ hovorí pán Shawn DuBravac, riaditeľ výskumu Consumer Technology Asociation

„Výstava je viac globálna ako kedykoľvek predtým. Máme tu 45 až 50 tisíc zástupcov firiem zo 150 krajín sveta. Každý kto prišiel mohol vidieť ako sa svet elektroniky mení najmä z pohľadu niektorých oblastí, ktorým sme dali ešte viac priestoru. Až o 30 % nám narástol trh s dronmi, robotmi, virtuálnou realitou, či inteligentnými domácnosťami a Internetom vecí,“ pokračuje pán Gary Shapiro, prezident, Consumer Technology Association.

Viaceré zariadenia, ktoré sa na výstave ocitli, dostali prívlastok inteligentné. Znamená to, že sa prispôsobujú potrebám používateľov a prostrediu. Vedia teda priestor okolo seba vnímať. To všetko samozrejme len na základe senzorov, ktoré sa dnes objavujú vo väčšine produktov.

„Tento rok na výstave očakávame 20 tisíc nových produktov, a môžem povedať, že až 15 tisíc z nich bude používať nejaký typ senzorov,“ hovorí pán Shawn DuBravac, riaditeľ výskumu Consumer Technology Asociation

Jednou z veľkých tém v meste kasín bola aj elektromobilita, a tak sme sa počas CES 2016 dočkali aj veľkých ohlásení zo strany niektorých producentov vozidiel. Okrem iných ohlásil svoj nový elektromobil aj Volkswagen. Mikrobus Budd-E by mal na jedno nabitie prejsť viac ako 500 kilometrov, čím nechá v dojazde za sebou aj známu Teslu.

Veľké vyhlásenia v Las Vegas mohli ľudia zaznamenať aj pri elektronickej zábave.

„Počas výstavy CES ohlásil Netflix, že bude okamžite dostupný v takmer každej krajine na svete, veľkou výnimkou je však stále Čína,“ hovorí pán Gary Shapiro, prezident, Consumer Technology Association.

A tak sa ku krajinám s Netflixom zaradilo konečne aj Slovensko, hoci sa ešte v minulom roku o spustení tejto svetovej služby šuškalo v spojitosti s neskorším termínom.

Svoje už pevné miesto si držia na výstave CES 2016 aj známe wearables, alebo nositeľné zariadenia. Či sú to fitnes náramky alebo inteligentné hodinky, ich popularita stále rastie.

„V starostlivosti o zdravie, pri fitness a v športe vidíme pri wearables technológiách ďalší posun. Prispelo k tomu aj to, že jedna z desiatich domácností používa v súčasnosti takzvaný fitnes tracker. Ako tento. A vďaka nemu vám môžem povedať, že dnes som spravil už 11 tisíc krokov,“ hovorí hovorí pán Gary Shapiro, prezident, Consumer Technology Association.

Aj virtuálna realita sa stáva dostupnejšia ako kedykoľvek predtým. Viaceré spoločnosti, väčšie aj menšie, predstavili svoje zariadenia, ktoré vás vtiahnu do digitálneho sveta. Či už pri sledovaní rôznych špeciálnych videoprojekcií, alebo pri hraní hier.

Svoje novinky si priniesli aj 4K televízory.

„Predaj 4K UHD televízorov narástol globálne o 20 % na takmer 50 miliónov kusov ročne. A skutočnosťou je, že 1 z piatich televízorov, ktoré sa na svete predajú je 4K UHD,“ uzatvára hovorí pán Gary Shapiro, prezident, Consumer Technology Association.

Z pohľadu technológií sa televízory posunuli najmä v oblasti kvality obrazu, a to aj cez technológiu HDR, ktorá prináša vyšší dynamický rozsah, teda zjemňuje rozdiely medzi presvetlenými a tmavými scénami obrazu. Okrem toho sa dalo na výstave dostať najmä k novým OLED televízorom, ktoré mali podľa odborníkov opäť ďalšiu generáciu obrazových panelov so životnosťou až do15 rokov. O nich si však podrobnejšie povieme na budúce.