Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktný fotoaparát Nikon Coolpix P7800 pre nadšencov i náročných fotografov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa povie kompaktný fotoaparát, tak si väčšina z nás predstaví jednoduchší stroj určený pre začiatočníkov a nenáročných, rekreačných fotografov. Japonský Nikon to však poňal po svojom a v portfóliu si tak drží fotoaparát Coolpix P7800, ktorým nepohrdne ani pokročilý nadšenec fotografie.

Kompaktný fotoaparát Nikon Coolpix P7800 je najvyšším predstaviteľom modelového radu P a je určený pre nadšencov fotografovania, ale aj pre ľudí, ktorí hľadajú alternatívu ku svojej zrkadlovke. A to najmä vďaka jeho malým rozmerom a vlastnostiam, ktoré ocenia práve majitelia zrkadloviek.

„Tento fotoaparát je po prvé postavený tak, aby bol dosť odolný. To telo je z hliníkovo horčíkovej zliatiny, rovnaký typ, ako používajú zrkadlovky tej úplne najvyššej triedy. Potom je zaujímavé, že je tiež vybavený omnoho väčšou batériou, ako bežne majú kompakty. Fotoaparát vydrží napríklad 500 snímok na jedno nabitie, čo pre tie kompakty nie je typické,“ predstavuje fotoaparát pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Zariadenie sa môže pochváliť 12 megapixelovým CMOS snímačom, ktorého parametre už majú opäť bližšie k snímačom v zrkadlovkách.

„Má dvojnásobnú veľkosť ako v bežných kompaktných fotoaparátoch. Je to tá veľkosť, ktorú popisujeme ako 1 / 1,7 palca uhlopriečka snímača.“

Neoddeliteľnou súčasťou kompaktného fotoaparátu P7800 je objektív, ktorý sa tiež za svoje vlastnosti hanbiť nemusí. Má rozsah ohniskových vzdialeností 28 až 200 milimetrov, čiže má viac ako 7 násobné optické priblíženie.

„Tento objektív má svetelnosť 2 až 4, čo sú v tejto triede nadštandardné parametre. Tento objektív má veľmi dobrý výkon aj práve za nižších trebárs svetelných hladín, za nižšieho osvetlenia, pretože práve tá svetelnosť umožní pracovať napríklad s nižšou citlivosťou alebo s kratším expozičným časom.“

Používateľ má možnosť plnej manuálnej kontroly nad nastaveniami fotoaparátu, ako je clona, čas uzávierky, vyváženie bielej, citlivosť ISO a podobne. Nechýba ani ručné zaostrovanie a výhodou pre skúsenejších fotografov je tiež množstvo mechanických ovládačov na samotnom tele zariadenia.

„Veľmi zaujímavé sú hlavne tie mechanické točítka, ktoré umožňujú rýchlu kontrolu a rýchle nastavenie. Upozornil by som na dva ozubené voliče tu v prednej a na zadnej strane, ktoré umožňujú rýchle nastavenie clony a času, ako sme zvyknutí práve aj z drahších fotoaparátov.“

U tohto fotoaparátu samozrejme nechýba ani 3 palcový LCD displej, ktorý dá otáčať a vyklápať. Navyše je P7800vka vybavená aj elektronickým hľadáčikom.

„To je veľmi príjemné prevažne zase práve pre tých náročnejších používateľov, ktorí si chcú korektne kontrolovať tú scénu a vlastne zariadiť sa úplne presne v rámci napríklad kompozície.“

Ani nakrúcanie videa nie je tomuto fotoaparátu cudzie. V tomto prípade je to v rozlíšení Full HD pri 30-tich snímkach za sekundu. Vďaka funkcii Full Time dokáže fotoaparát sledovať pohybujúci sa objekt a automaticky na neho zaostrovať.

„Fotoaparát je vlastne pripravený na používanie externých príslušenstiev, ako tá pätica, ktorá môže držať samozrejme externý blesk, čo je veľmi dobré riešenie do tých zle osvetlených priestorov. Taktiež vstup pre externý mikrofón, kde vo videu môžete naozaj seriózne nasnímať zvukovú stopu a využiť práve napríklad aj ten držiak toho blesku,“ dodáva pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Kompaktný fotoaparát Nikon Coolpix P7800 si tak aj vďaka svojej nadpriemernej výbave, zaujímavej obrazovej kvalite a možnostiam ovládania, určite nájde svoje miesto nielen u rekreačných fotografov, ale môže sa stať i vhodným sekundárnym nástrojom pre majiteľov zrkadloviek.