Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálne zrkadlovky Canon pre nadšencov fotenia a začiatočníkov - 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ radi a možno aj často fotografujete, no váš kompaktný fotoaparát prestáva spĺňať vaše nároky, je najvyšší čas porozmýšľať nad digitálnou zrkadlovkou. V tomto smere môže zaujať aj štartovacie portfólio japonského výrobcu Canon. A tak sme sa spolu s redaktorom magazínu Techpedia.SK pozreli na zúbky trojici digitálnych zrkadloviek pre nadšencov fotenia.

Digitálne fotoaparáty Canon EOS 700D, 750D a 760D sú svojím prevedením a funkciami určené najmä začínajúcim fotografom, ktorí sa chcú v rámci svojich možností dostať k dobrým výsledkom. Rodinu otvára najstarší člen model EOS 700D, ktorý si prináša 18 megapixelový APS-C snímač.

„Riadený je procesorom DIGIC 5 a disponuje 9 bodovým zaostrovacím systémom. Všetky body sú krížového typu, čo nám prispieva k veľmi rýchlemu preostrovaniu aj pohybujúcich sa objektov,“ fotoaparát predstavuje pán Vladislav Berkovič, redaktor, Techpedia.SK.

Fotoaparát je síce väčší od kompaktu, no stále menší aj ako zrkadlovky v strednej triede. To je spolu s ergonómiou jeho výhoda, keďže padne dobre do ruky nielen mužom ale aj ženám. Rovnako má prirodzené ergonomické ovládanie cez kruhový ovládač na pravej strane. No a súčasťou je aj trojpalcový otočný LCD displej s dotykovou funkciou.

„Veľmi uľahčí ovládanie mnohých funkcií fotoaparátu priamo z displeja. Pomocou hybridného CMOS systému môžeme zaostrovať obraz priamo cez displej. Dotykom na displeji určíme bod, ktorý sa zaostrí.“

Rýchle a ešte k tomu aj kontinuálne ostrenie nájdeme i pri zázname videa. To je možné ukladať v rozlíšení Full HD. Nechýba pritom ani konektor pre externý mikrofón, a tak môžeme pomocou neho zaznamenať ešte kvalitnejší zvuk.

Do rodiny fotoaparátov radu 700 pribudli pred pár mesiacmi aj dve nové zrkadlovky: EOS 750D a 760D, ktoré si so sebou priniesli nové technológie.

„Oba sú vybavené 24 megapixelovým senzorom, oba dostali nový obrazový procesor DIGIC 6 a oba majú zaostrovací systém s 19timi bodmi, všetkými krížového typu, čo nám prispieva k rýchlejšiemu zaostrovaniu pohybujúcich sa objektov. Nový procesor DIGIC 6 si veľmi dobre poradil so šumom pri vyšších citlivostiach ISO, takže aj fotenie scén pri slabšom osvetlení nemusí byť už pre nás problémom.“

Fotoaparáty majú výklopný 3 palcový dotykový LCD displej. Líšia sa však ergonómiou ovládania. 760tka má kruhový ovládač na ľavej hornej strane, pretože pravú musela uvoľniť pre malý LCD panel, ktorý je používaný pri vyšších radoch zrkadloviek.

„Slúži na kontrolu základných funkcií fotoaparátu, kedy nemusíme používať hľadáčik alebo zadný LCD displej, kde šetríme energiu fotoaparátu. Ďalším veľmi dobrým ovládacím prvkom, ktorý pribudol na fotoaparáte 760D, je zadný otočný ovládač, ktorý nám umožní veľmi rýchle nastavovanie funkcií, ako času, clony, expozície alebo iných nami zvolených funkcií,“ uzatvára pán Vladislav Berkovič, redaktor, Techpedia.SK.

Oba fotoaparáty nakrúcajú video v rozlíšení Full HD. No a spomenúť treba aj to, že všetky modely sú navyše vybavené aj diaľkovým ovládaním externých bleskov, čo doteraz pri tomto rade štandardom nebolo.

Takže to je úvodné predstavenie trojice zaujímavých fotoaparátov. Ak sa však chcete dozvedieť na čo sa dá využiť zvlášť každý z nich a pre koho je určený, nezabudnite si o týždeň pozrieť aj druhú časť reportáže.