Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG: Smartfóny G4c a Wine Smart, nové modely 4K OLED televízorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejská spoločnosť LG sa pozornosť návštevníkov IFA snažila získať nielen zaujímavo vyzerajúcou expozíciou, ale aj tým, čo tam ľudia nájdu. A tak v jej mobilnej sekcii, okrem všetkých tohtoročných modelov smartfónov, prezentovala aj kompaktnú verziu svojej vlajkovej lode s názvom G4c s 5 palcovým, jemne zakriveným, HD displejom.

„Telefón disponuje štvorjadrovým procesorom, gigovou RAMkou a osem gigovou vnútornou pamäťou. Samozrejme opäť používateľ si tú pamäť môže rozšíriť o pamäťovú kartu microSD až do 32 GB,“ hovorí pán Michal Domin, Product Manager, LG Electronics Slovakia.

Zadný fotoaparát má rozlíšenie 8 megapixelov. Prekvapí však predný, selfie fotoaparát, ktorý má rozlíšenie 5 megapixelov a prináša zaujímavú funkciu.

„Naša predná kamera dokáže urobiť selfie, takzvaný Gesture Shot, kde používateľ stačí keď zodvihne ruku, zovrie päsť a má tri sekundy na to, aby proste sa nejako upravil a potom urobí tú selfie fotku.“

Okrem toho sa na fotenie dá použiť i jedno zo zadných tlačidiel. A práve všetky tlačidlá sú umiestnené na zadnej časti telefónu, čím mobil získal voľnosť na všetkých bočných hranách.

Pamätáte si ešte na obľúbené výklopné telefóny, ľudovo nazývané „Véčka“? Tak práve takýto systém je už dokonca aj v prevedení inteligentného telefónu. Volá sa Wine Smart a je určený pre používateľa, ktorý si ešte celkom nezvykol na dotykové ovládanie, no chcel by využívať funkcie smartfónu.

„Môže použiť buď tlačidlá alebo len dotykový displej alebo takisto aj kombináciu. Ako môžeme vidieť, tieto tlačidlá okrem klasických numerických čísiel a prijatia a ukončenia hovoru, sú tu takzvané tie rýchle voľby.“

Wine Smart funguje s aktuálnym operačným systémom Android 5.0.1, disponuje predným a zadným fotoaparátom a technológiami Wifi, GPS a NFC.

„Na „véčkovom“ telefóne nám chýba predný displej, ale samozrejme používateľ keď bude chcieť vedieť, že či má nejaké zmeškané udalosti, tak táto malá LED dióda mu indikuje teda tie zmeškané udalosti, ako správy, hovory, respektíve budík, takže nemusí ten telefón otvárať,“ vysvetľuje pán Michal Domin, Product Manager, LG Electronics Slovakia.

No a zaujme aj sila vymeniteľnej batérie. Tá má síce kapacitu len 1700 mAh, no vďaka nenáročnej spotrebe smartfónu by s ňou, podľa výrobcu, mohol používateľ fungovať s mobilom bez nabitia 4 až 6 dní.

Z oblasti čiernej techniky predstavila LG na veľtrhu IFA štyri nové modely OLED televízorov s rozlíšením 4K. Technológia OLED je pritom náročnejšia na výrobu, no vďaka nej majú televízory výrazne lepší obraz a sú naozaj tenké.

„Klasický LED panel sa skladá z jedenástich vrstiev. OLED panel sa skladá len z troch vrstiev. Sú tam anorganické OLED diódy. Pred nimi je umiestnený filter a všetko je to zavŕšené ochranným krytom. Takže na základe tohto môžu byť OLED panely momentálne hrúbka 4,3 milimetra,“ hovorí pán Emil Gabriš, Product Specialist, LG Electronics Slovakia.

Model EF9500, vo veľkostiach 55 a 65 palcov nemá zakrivenú obrazovku a ide tak o prvý 4K OLED televízor s rovnou obrazovkou od tohto výrobcu. Pochváliť sa môže aj podporou technológie HDR, ktorá vyrovnáva rozdiely medzi tmavými a svetlými scénami obrazu. A zrýchlil sa aj nový operačný systém televízorov – WEB OS 2.0.

„Tento operačný systém v porovnaní s Web OS 1 je až o 60 percent rýchlejší.“

Vylepšenia sa dočkali i procesory, ktoré sú opäť rýchlejšie. No a nezabudlo sa ani na dizajn televízorov.

„V novej modelovej rade sú plasty nahradené kovom, čiže podstavce, rámiky okolo obrazovky sú nahradené kovom.“

Svoje inovácie si prináša aj intuitívny diaľkový ovládač Magic Motion, ktorý je tak už jediným ovládacím prvkom.

„Tento diaľkový ovládač má zabudované v sebe už aj tlačítka od 1 po 9. Takže tohtoročné stredné a vyššie modely už nemajú dva diaľkové ovládače, ale majú už len Magic Motion,“ uzatvára pán Emil Gabriš, Product Specialist, LG Electronics Slovakia.

Juhokórejská spoločnosť LG na výstave IFA taktiež prezentovala svoju víziu ďalšieho smerovania OLED technológií. Či už to bol ohýbateľný panel s hrúbkou len 0,7 milimetra alebo panel zobrazujúci dva obsahy podľa toho, z ktorej strany sa na neho používateľ pozerá, všetko je už v reálnej podobe. A tak sa teda v tomto segmente máme ešte na čo tešiť.