Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung: Biela a čierna technika na IFA 2015

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský Samsung si na výstavu IFA priniesol hneď niekoľko inovácií aj zo svojej dielne bielej techniky.

„Koncept Food ShowCase ponúka dva úložné priestory. Zadný vnútorný úložný priestor slúži pre skladovanie potravín pre dlhodobé účely a ten predný priestor je vlastne pre skladovanie potravín dennej potreby,“ hovorí pán Michal Kovár, Senior Product Manager, Samsung Electronics.

Aj v samom vnútri sú chladničky delené na viaceré zóny, v ktorých sa pomocou senzorov sleduje a upravuje optimálna teplota a vlhkosť vzduchu. V chladničkách sa o to stará aj technológia Metal Cooling.

„Je to vlastne asi centimeter hrubý plát ocele, ktorý vstrebáva ten chlad vo vnútri chladničky a pokiaľ ju otvárate a zatvárate, tak pokiaľ klesne teplota vo vnútri, tak ten kovový plát ju vlastne vráti naspäť.“

Popri modeloch samostatne stojacich a tiež vstavaných chladničiek prichádza juhokórejský výrobca aj s riešením chladničiek Kitchen Fit.

„Je to niekde medzi voľne stojacim spotrebičom a vstavanou chladničkou. A vy vlastne neurobíte nič jednoduchšie, než že tú chladničku zasuniete medzi kuchynský nábytok a ona sa potom tvári ako vstavaná chladnička,“ vysvetľuje pán Michal Kovár, Senior Product Manager, Samsung Electronics.

V tomto prípade je totiž inak zabezpečená bočná izolácia a tiež prúdenie vzduchu, ktorý zo zadnej časti chladničky odvádza nepotrebné teplo.

Novými technológiami však oplývajú aj užitoční domáci pomocníci, akými sú práčky. Napríklad vďaka systému Super Speed dokáže práčka niekoľko kilogramov bielizne oprať už za 59 minút. Technológia Bubble Soak má zase na starosti pranie veľmi špinavej bielizne a pritom šetrí energiu.

„Spočíva to v tom, že do toho pracieho kúpeľa sa vmieša ešte aktívny kyslík a ten aktivuje častice v tom pracom prostriedku už pri nižších teplotách,“ technológiu predstavuje pani Kateřina Holíková, Product Manager, Samsung.

Určite sa aj vám aspoň raz stalo, že ste počas prania našli ešte napríklad zabudnutú špinavú ponožku, no keďže prací proces bol už spustený a práčka plná vody, nemohli ste ju do prania pridať. Samsung však na IFA predstavil v tomto smere riešenie, v podobe funkcie AddWash.

„Dvierka pračiek budú špeciálne skonštruované a budú v hornej časti tých dvierok ešte budú menšie dvierka, ktoré bude môcť po stlačení tlačidla otvoriť v akejkoľvek fáze toho prania a pridať tam tú zabudnutú ponožku,“ uzatvára pani Kateřina Holíková, Product Manager, Samsung.

Juhokórejský výrobca Samsung SUHD televízory rozšíril o novú sériu JS8000. Ide o takzvané „flatové“ televízory, čiže s rovnou obrazovkou, ktoré si k zakriveným vyžiadal samotný trh.

„Disponuje so všetkými tými funkciami a vlastnosťami, ktoré majú už vlastne tí jeho kolegovia v tých zakrivených verziách. Čiže nano kryštál technológia s 10-bitovým panelom. Čo sa týka Smartu, tak kompletné prostredie Smart Hubu a samozrejmosťou je operačný systém Tizen,“ televízor predstavuje pán Miroslav Záhorec, Product Specialist AV, Samsung.

Producent displejových panelov sa už nejaký čas venuje vo svojich SUHD televízoroch práve nanokryštálovým vrstvám, čím sa mu podarilo opäť o niečo vylepšiť obraz. A čo je za technológiou?

„Jednak rýchlejšie, by som povedal, otáčanie toho kryštáliku. Vyššia priepustnosť tohto panelu, ktorá je o približne 37 percent vyššia voči štandardnému, klasickému LED panelu. Čo umožňuje samozrejme vyšší jas toho televízoru, vyššiu svietivosť.“

Úplná novinka však dorazila do radov Blue-Ray prehrávačov. Používatelia sa tak po prvý krát dostanú k zariadeniu, ktoré dokáže prirodzene prehrávať už aj Ultra HD disky, teda filmy v rozlíšení 4K.

„Na rozdiel od vlastne doteraz dostupných Blue-Ray prehrávačov, ktoré umožňovali to, že vlastne len robili nejaký upscalling, čiže vylepšovanie nižšieho rozlíšenia obrazu do 4K. Tento nový Blue-Ray prehrávač vlastne priamo má možnosť prehrávania už obsahu, ktorý je v tomto vlastne 4K UHD rozlíšení.“

Aj milovníkov hudby sa snažili Juhokórejci potešiť. Najmä radou bezdrôtových multiroomových reproduktorov Wireless Audio 360. Reproduktory si pritom prinášajú technológiu Ring Radiator, vďaka ktorej sa zvuk z nich šíri v 360tich stupňoch.

„Tá membrána sa nachádza na spodku, hore potom sa nachádza výšková šošovka a reproduktor vlastne reprodukuje hudbu tým spôsobom, že nie je vlastne dávaná ako keby nadol na priamo, ale dochádza k reprodukcii do všetkých strán,“ uzatvára pán Miroslav Záhorec, Product Specialist AV, Samsung.

Zaujímavý je určite dizajn reproduktorov, ale aj to, že sú bezdrôtové, a tak sa dajú umiestniť naozaj kdekoľvek. Napríklad aj na strop, podobne ako luster.