Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 10. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo poviete? Kedy príde tá doba, keď sa medzi nami budú pohybovať roboty. A ešte aj s ľudským výzorom? Možno skôr ako si myslíte. Nakoniec, už na tohtoročnej výstave CES som stretol jednu robotickú moderátorku a vyzerá naozaj dosť reálne. Takže kolegynky moderátorky, treba sa mať na pozore pokiaľ ide tú moderátorskú stoličku!

Android Chihira Aiko nie je nová verzia populárneho operačného systému pre mobilné zariadenia, ale robot, ktorý pripomína živého človeka, čiže ide takzvaného androida. Android potiahnutý syntetickou kožou vie plynule pohybovať rukami, usmievať sa, hýbať očami a dokonca vie aj žmurkať. Cieľom vývojárov je vytvorenie sociálneho androida, ktorý by v budúcnosti mohol byť napríklad spoločníkom pre seniorov a pre ľudí, ktorí trpia demenciou, či inými vážnymi chorobami. Android by tak mohol s nimi komunikovať v prirodzenej alebo znakovej reči a pomáhal by so starostlivosťou o takýchto ľudí.

V hustej premávke alebo v noci je pre cyklistu dôležité mať spoľahlivé osvetlenie tak, aby bol pre ostatných dobre viditeľný. Riešením by mohla byť aj cyklistická bunda Visijax vybavená strategicky rozmiestnenými reflexnými prúžkami s LED diódami. Vpredu svietia prúžky bielym svetlom a na zadnej časti bundy je umiestnený širší pás, ktorý svieti na červeno. Rukávy majú blikajúce prúžky, ktoré slúžia ako smerové ukazovatele a aktivujú sa jednoducho zdvihnutím pravej alebo ľavej ruky v smere zatáčania. Smerový LED prúžok automaticky bliká po dobu zhruba piatich sekúnd.

Pracovná stanica s názvom Sprout je vlastne All-in-One počítač, ktorý dopĺňa systém 3-och kamier so skenerom a projektorom umiestneným nad obrazovkou. Projektor premieta obraz na podložku, ktorá je položená na stole. Podložka tak môže slúžiť aj ako druhá dotyková obrazovka počítača. Okrem toho sa na podložku dajú umiestniť objekty, ktoré chce používateľ naskenovať. Skenuje sa prostredníctvom kamier vybavených 3D technológiou Intelu známou ako RealSense. Prenesené objekty sa dajú potom, s pomocou softvéru, rôzne upraviť a výsledný objekt si používateľ môže vytlačiť aj na 3D tlačiarni.

S karaoke zariadením Singtrix si môže zaspievať naozaj každý, bez ohľadu na jeho prirodzené hlasové schopnosti a môže pritom znieť ako obľúbená hudobná hviezda. Toto zariadenie totiž upraví hlas pomocou korekcie jednotlivých tónov a pridá mu rôzne vokálne efekty z bohatej databázy. Karaoke systém následne automaticky vytvorí potrebné hudobné stopy zo štandardných piesní, ktoré sa dajú prehrávať z viacerých pripojených zariadení. Pre zlepšenie zážitku spievajúceho je určená aj funkcia tlačidla Hit, ktorá simuluje jeden hlas rozdelením vokálov tak, ako keby spievala 4 členná vokálna skupina.