Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj tento rok sa Nevada, so svojím Las Vegas, stala na pár dní centrom technológií a práve v meste kasín sa 6. januára otvorili brány výstavy CES 2015. Ani Techpedia v Amerike nechýbala a tak vám prinášame zatiaľ prvé novinky.

Spoločnosť Zettaly ukázala, že reproduktory sa dajú k tabletom nielen pripojiť, ale zároveň dokážu spolu vytvoriť i jedno zaujímavé zariadenie. Volá sa Avy a ide o inteligentné prenosné zariadenie, ktoré predstavuje kombináciu tabletu a reproduktorov. Umožní vám prehrávať hudbu, videá a aplikácie na operačnom systéme Android. Ovláda sa pomocou 7 palcového, dotykového TFT displeja s rozlíšením 1024 x 600 bodov. Interná kapacita 8, prípadne 32GB sa dá rozšíriť pomocou mikro SD karty. A nezabudlo sa ani na komunikáciu s priateľmi, na ktorú môže slúžiť aj vstavaný mikrofón a predná videokamera.

Samsung predstavil svoj prvý prenosný SDD disk s názvom T1, ktorý sa svojimi rozmermi približuje k veľkosti platobnej karty a jeho hmotnosť je len 30 gramov. S pomocou technológie 3D V-NAND by mal poskytnúť prenosovú rýchlosť až do 450MB za sekundu. T1 je odolný voči nárazom o niečo viac ako bežné externé disky a je tiež odolný aj voči vyšším teplotám. O ochranu uložených dát sa postará 256 bitový AES šifrovací algoritmus.

Po tohtoročnom CESe je na svete už aj druhá generácia smartfónu s vertikálne zakriveným telom od LG s názvom G Flex 2. Môže sa pochváliť vylepšeným moderným dizajnom s upravenými polomermi zakrivenia a vyšším výkonom. Jeho 5,5 palcový P-OLED displej má rozlíšenie Full HD. Operačný systém Android 5.0 poháňa výkonný už 64 bitový procesor Snapdragon 810 z radu Octa-Core. Zadný kryt smartfónu používa vylepšenú technológiu akéhosi „samo ošetrenia“, kedy za kratší čas dá opraviť poškriabaný povrch a dodá tak aj používanému smartfónu akoby nový vzhľad.

Japonská SONY uviedla model Walkmanu NW-ZX 2, ktorý by sa mal reprodukciou nahrávky približovať ku kvalite, v akej ju autor skladby nahrával. K tomu dopomáha široko-frekvenčný zosilňovač S-Master HX, ktorý redukuje skreslenie a šum a zaisťuje čistotu prehrávania. Nahrávky, ktoré sú v nižšej kvalite, sa zase vylepšia pomocou technológie DSEE HX, ktorá zvýši kvalitu prehrávania zvuku. NW-ZX 2 je navyše vybavený operačným systémom Android vo verzii 4.2. Vstavaná pamäť zariadenia má kapacitu 128GB a dá sa rozšíriť pomocou mikro SD slotu.