Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Invalid vstane z vozíka a odštartuje FIFA 2014 výkopom

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
26. 5. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tohtoročná futbalová slávnosť FIFA 2014 v Brazílii sa bude niesť v duchu technológii, povedali si usporiadatelia a slávnostný výkop lopty v strede ihriska bude patriť inováciám. Uskutoční ho telesne postihnutý tínedžer, ktorý pred zrakmi divákov vstane z vozíka a pomocou vonkajších podporných mechanizmov, tzv. exoskeltónu, kopne do lopty.

Futbalový svet obráti svoje oči už o pár dní do Brazílie, ktorá tento rok hosťuje FIFA 2014. Už sme písali o technologickej alternatíve futbalovej lopty Brazuca s názvom Brazucam a je tu ďalšia technologická novinka týkajúca sa šampionátu. Ide o výkop lopty zo stredovej čiary, ktorú má vykonať ochrnutý tínedžer. Nie však s tým, že by sedel na vozíku! Jeho paralyzované telo bude totiž podopierané elektronickým exoskeletónom, ktorý bude ovládať jeho myseľ, teda mozog. Podľa plánu sa tak má postaviť z invalidného vozíka, prejsť pár krokov k lopte a kopnúť do nej. Takto odštartuje nie len zápas, ale zároveň pred miliónmi televíznych divákov i divákov na štadióne demonštruje silu súčasných technológií.

Tento ambiciózny projekt s názvom „Walk Again Project“ sa realizuje na medzinárodnej úrovni v podaní Štátnej univerzity v Colorade, Technickej univerzity v Mníchove a Duke University. Vo videu, ktoré patrí k článku, je zverejnený zatiaľ iba postup 3D výroby prilby na 3D tlačiarni, no časom sa snáď dočkáme i záznamov o práci výroby samotného motorizovaného exoskeletónu i zaujímavých informácií o príprave snímačov mozgovej aktivity. Práve tá má na starosti prevod mozgovej aktivity do reči zrozumiteľnej pre mechaniku exoskeletónu.