Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenia Garmin podporujú športovanie!

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcu Garmin asi netreba nijako zvlášť predstavovať. Dnes to však u nich už nie je len o navigáciách pre autá, motorky či lode. Dnes je to predovšetkým o športe a mobilite, takže sektor wearables. No a práve z tejto oblasti máme pre vás zopár noviniek.

Zdravý životný štýl spojený so športom dnes podporuje mnoho výrobcov wearables technológií. V americkom Garmine to začína už smart náramkami so série Vívo. Tie počas nosenia na ruke zbierajú pre používateľa čo najviac údajov o jeho aktivite. Inteligencia však v náramkoch Garmin prichádza aj s technológiou Move IQ.

„Zariadenia, ktoré majú Move IQ dokážu automaticky rozdeliť pohyb, ktorý som vykonával dajme tomu vo fitku, či už je to beh alebo eliptický trenažér alebo cyklotrenažér alebo niečo podobné,“ vysvetľuje pán Martin Bušovský, Garmin Slovensko.

Pre začínajúcich či viac aktívnejších športovcov, ako aj pre profesionálov, sú určené hodinky z rodiny Forerunner. Tie nielenže poskytnú prehľad o vzdialenosti, rýchlosti, či tempe behu, ale prinášajú aj satelitné sledovanie pohybu spolu s pokročilou fyziologickou a tréningovou metrikou.

„Je to napríklad meranie stresového skóre, to znamená pripravenosti aj na tréning, či som odpočinutý, neodpočinutý, odhady VO2max, predpokladané časy pretekov. Ale sú to aj veci, ktoré dokážu značne ovplyvniť techniku napríklad nášho športu, alebo respektíve behu. To je vertikálna oscilácia, rovnováha, doby kontaktu so zemou.“

Hodinky je možné samozrejme aj spárovať s mobilným telefónom. Po prepojení potom prinášajú aj ďalšie funkcie, ako sú napríklad notifikácie, upozornenia na hovory, SMS správy, kalendár či počasie. Zaujímavá je tiež funkcia s názvom Live Tracking.

„Live Tracking je zdieľanie vašej aktuálnej polohy v reálnom čase s niekým s kým chcem. Funguje to tak, že okrem tej vlastnej polohy prenášam aj svoje tréningové dáta. Táto funkcia bola vyvinutá hlavne pre trénerov.“

Nositeľné zariadenia z rodiny športových zariadení spoločnosti Garmin

Vlajkovou loďou nositeľných zariadení Garmin sú inteligentné hodinky Fenix Chronos. Ich vyhotovenie však pripomína klasické hodinky a preto nebudú pútať pozornosť ani pri nosení na rôzne spoločenské podujatia. Hodinky je pritom možné obohatiť o ďalšie príslušenstvo a vďaka tomu poslúžia pri monitorovaní množstva športových aktivít v interiéri, ale samozrejme aj v exteriéri.

„Dokážu sa prakticky s každým jedným našim bezdrôtovým meračom spárovať tieto hodinky. Tá škála tých športov alebo tých športových aktivít, ktoré môžem s nimi vykonávať sa naozaj začína niekde pri nejakom behu, cezpoľnom behu a končí sa niekde pri paddleboardingu alebo parašutizme.“

Spoločným znakom športových wearables Garmin je nielen vodotesnosť, odolnosť voči nárazom, či vysoká výdrž batérie, ale aj dobrá čitateľnosť displeja, zvlášť na priamom slnku, o ktorú sa postarali opäť technológie.

„Všetky tieto zariadenia používajú technológiu displeju Chroma, čo sú farebné displeje, ktoré sa podsvecujú ambientným svetlom. Čím prudšie svetlo, tým lepšie viditeľný displej.“

So športom, hoci adrenalínovejším, súvisí aj ďalšie zariadenie v podobe akčnej kamery VIRB Ultra 30. Okrem toho, že sníma video aj v rozlíšení 4K, má v sebe umiestnené senzory pre meranie rýchlosti, vzdialenosti, preťaženia G, a aj pre meranie doby strávenej vo vzduchu.

Kameru je tiež možné spárovať s ďalšími externými senzormi, z ktorých dokáže zaznamenávať dáta a komunikuje s nimi v troch bezdrôtových rozhraniach.

„Je to Wifi, Bluetooth aj ANT+. Takže súčasne dokážem mať kameru prepojenú napríklad k headsetu a dávať jej hlasové povely, spúšťať záznam videa, robiť fotografie. Takisto ju môžem diaľkovo ovládať diaľkovým ovládačom, respektíve ktorýmikoľvek športovými hodinkami Garmin, ktoré podporujú túto funkciu, alebo diaľkovým ovládačom v telefóne.“

Celý koncept zariadení wearables však pochopil Garmin komplexnejšie. V praxi to znamená, že do jeho nositeľných zariadení sa dajú inštalovať užitočné aplikácie, ktoré ich možnosti rozširujú. Nachádzajú sa pritom na jednom mieste.

„Connect IQ Store – to je vlastne store, ktorý je plný aplikácií pre zariadenia Garmin. Je ich tam už vyše troch tisíc, stále pribúdajú nové. Sú tam rôzne widgety, mini aplikácie, aplikácie, dátové polia a sú tam rôzne vzhľady ciferníkov,“ dodáva pán Martin Bušovský, Garmin Slovensko.

Okrem aplikácií sa však môže nejaká ďalšia funkcia pre wearables zariadenie objaviť aj v aktualizácií jeho firmvéru. Americký výrobca preto pre tento účel vytvoril program Garmin Express, ktorý dokáže aktualizovať softvérovú výbavu akéhokoľvek zariadenia výrobcu, vrátane wearables.

A práve tento sektor sa stále rozširuje. No a podľa vývojárov nám to v budúcnosti prinesie ešte väčší komfort a zvýši aj kvalitu života.