Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ENKO: Odpružené topánky pre bežcov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

ENKO sú bežecké topánky, ktoré už na pohľad pútajú pozornosť svojím dizajnom a použitou technológiou špirálovitého odpruženia. Toto odpruženie napomáha absorbovať energiu pri dopade nohy bežca na zem, čím sa znižuje riziko poranenia a zároveň mu vynaloženú energiu vráti späť pre uľahčenie ďalšieho kroku.

Koncept bežeckých topánok si prešiel dlhým vývojom a jeho duchovným otcom je francúzsky bežec Christian Freschi, ktorý má rozsiahle znalosti v strojárstve a vyrobil niekoľko desiatok prototypov počas 12 ročného výskumu. Finálna verzia ENKO sa uchádza o svoju pozornosť u podporovateľov prostredníctvom portálu Indiegogo.

Každá topánka je vybavená dvomi odpruženiami spolu so systémom odklápacej druhej podrážky. Táto gumená druhá podrážka je kompletne vymeniteľná, čím sa podstatne predlžuje životnosť topánok oproti bežným bežeckým topánkam.

ENKO

ENKO sa prispôsobia hmotnosti používateľa, ktorý môže pre každú topánku nastaviť rôzne stupne tuhosti tlmičov. Systém tlmičov je vhodný pre akékoľvek štýly behu. No topánky ENKO sa nezameriavajú len na bežcov, sú vhodné aj pre bežnú chôdzu, ktorá sa tak stane pohodlná a efektívna. Režim behu a chôdze sa prepína s pomocou páčky umiestnenej na boku každej topánky.