Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka moderným LED od Soraa opäť bližšie k slnku.

Vďaka moderným LED od Soraa opäť bližšie k slnku.
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S príchodom LED svetiel sa drasticky znížila spotreba elektrickej energie a dokonca aj predĺžila životnosť samotných svietidiel. Avšak LED svietidlá prinášajú so sebou aj jedno negatívum a ním je zvýšená modrá zložka svetelného spektra. Svetlo z LED zdroja je síce pre oko neškodné, ale keďže sme sa ako ľudstvo vyvíjali pod skutočnými slnečnými lúčmi, je zvýšená hladina modrého svetla neprirodzená.

Nie že by slnečné svetlo neobsahovalo modrú zložku, ale ide o to v ktorej fáze dňa je toto zvýšené množstvo zastúpené. A snáď nikoho neprekvapí, keď povieme, že hlavne ráno. No a keďže svetlá používame prevažne večer, dávame cez oko nášmu telu signál, že je vlastne ráno a ten zmätok sa odrazí v plytšom nepokojnom spánku.

Vývojári zo Soraa si tieto varovné štúdie zobrali k srdcu a vyvinuli patentovanú technológiu BlueFree LED. Ako ale sami tvrdia, nejde len o odstránenie modrej zložky, ale aj vykompenzovanie zmeny farby svetla na neprirodzene žltú.

Porovnanie Soraa BlueFree LED s inými žiarovkami

Svietidlá samozrejme nemajú iba upravenú modrú zložku, ale sú aj inteligentné. Po osadení LED svietidla do objímky sa toto svetlo automaticky cez existujúcu elektrickú sieť spáruje s ostatnými BlueFree LED svietidlami. Následne môže používateľ cez aplikáciu v smartfóne nastaviť cez WiFi zóny spánku a naopak zóny, kde modrá zložka pomôže.

LED žiarovka Soraa BlueFree LED

V aplikácii si jednoducho určí orientáciu domu na sever a o zvyšok sa postará inteligentný softvér. Ten je dokonca napojený na vlastnú cloud technológiu a dokáže vďaka senzorom v svietidlách vypínať svetlá v miestnostiach kde nikto nie je. A praktické je aj to, že intenzitu svetiel nastaví podľa úrovne svetla prichádzajúceho z vonku a tak nemusí majiteľ prácne neustále nastavovať intenzitu cez smartfón.

Helia BlueFree LED žiarovky sa dajú nastaviť prostredníctvom mobilnej aplikácie

Vývojári sa nezastavili len pri kvalite svetla a zapracovali do svojich LED svietidiel aj technológiu Flicker-free. Tá má na svedomí drastické zníženie blikania LED svietidla vplyvom striedavého prúdu. Mnohé lacnejšie LED žiarovky majú tento problém zdanlivo vyriešený a blikanie priamo nevidíte, ale napriek tomu ho organizmus podvedome vníma. Preto v prípade Helia BlueFree LED žiaroviek je index blikania stlačený pod 1%, pričom na porovnanie lacné LED žiarovky majú tento index aj na úrovni 50% a vyššej .

Áno moderná doba skvalitňuje náš život a zlacňuje náklady, ale vie sa podpísať aj pod naše zdravie. Preto by bolo chybou ničiť si spánok nezdravým vplyvom svetla.

Graf úrovne blikania LED žiarovky Soraa BlueFree v porovnaní s inými žiarovkami