Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné tónované sklá menia odtieň automaticky alebo na požiadanie

Inteligentné tónované sklá menia odtieň automaticky alebo na požiadanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcovia sa snažia experimentovať so svetlom a tak vznikli slnečné okuliare, ktoré samé stmavnú podľa intenzity slnečných lúčov, alebo automobily s elektro-chrómovými oknami. Spoločnosť Kinstral však predstavila nový systém inteligentných tónovaných skiel s názvom Halio, ktoré upravujú svoj odtieň buď automaticky alebo ho používateľ môže sám nastaviť podľa svojich potrieb.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Kinstral je sklo Halio vo svojom čírom stave na nerozoznanie od bežných skiel, no ak praží do miestnosti slnko, alebo potrebujete trocha súkromia, dá sa inteligentné sklo Halio tónovať na ten správny odtieň sivej. Odtieň sa tiež dá ovládať manuálne pomocou ovládacieho panelu na stene, prostredníctvom mobilnej aplikácie či dokonca cez hlasové príkazy.

Tónované sklo Halio vyzerá vo svojom čírom stave ako bežné sklo

Systém tónovania je možné nastaviť tak, aby sa sklo samé tónovalo v reakcii na situáciu, ako je zmena počasia, denná doba alebo poloha slnka. Systém skiel Halio pritom môže byť nastavený individuálne alebo pre väčšiu skupinu okien tak, že každá tabuľa môže byť ladená do rôznych odtieňov. Napríklad okno v spálni môže byť nastavené tak, aby nemohli nazerať susedia, zatiaľ čo okná na západnej strane, napríklad v obývačke, môžu byť ponechané jasné, aby ste si mohli vychutnať zapadajúce slnko.

Inteligentné sklá Halio sa tónujú automaticky alebo si ich odtieň používateľ nastaví sám

Použitie skla Halio v interiéri tiež môže priniesť užitočné vlastnosti. Napríklad v kanceláriách a konferenčných miestnostiach môžu byť priesvitné, no ak treba súkromie, stanú sa sklá tmavými. Hoci nie sú známe podrobnosti o použitej technológii v skle Halio, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o elektro-chrómové sklo, pretože pri veľkej sklenenej tabuli trvá asi päť minút, kým prejde od úplne jasného do najtmavšieho odtieňu.

Sklá Halio si môžu nájsť využitie v rôznych odvetviach

Spoločnosť sa vyjadrila, že predaj skiel Halio sa začne na vybraných trhoch niekedy v priebehu budúceho roka, no konkrétne regióny, ako aj cena, neboli špecifikované. Globálne spustenie predaja je naplánované na rok 2018.

Odtieň skiel Halio je možné nastaviť individuálne alebo pre celú skupinu sklenených tabúľ