Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Byt Casa Jasmina plný zariadení Internetu vecí sa presúva na Maker Fair Rome

Byt Casa Jasmina plný zariadení Internetu vecí sa presúva na Maker Fair Rome
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava Maker Fair Rome 2016 si prichystala expozíciu inteligentného bytového riešenia „Casa Jasmina“, ktoré reprodukuje hyper-pripojený byt v Turíne plný zariadení pre Internet vecí, ktoré bežia na platforme Arduino.

Casa Jasmina (pomenovaný podľa Jasminy Tesanovic, manželky futurológa a sci-fi spisovateľa Bruca Sterlinga), je experimentálny projekt, ktorého témou sú domáce priestory a inteligentné technológie, ktoré sa bežne označujú ako Internet vecí (Internet of Things – IoT). Cieľom projektu Casa Jasmina je integrácia talianskeho dizajnu a nábytku so súčasnými aspektmi open-source technológií.

Projekt je podporovaný výrobcom platformy Arduino pod dohľadom Bruca Sterlinga. Ide o byt vo veľkej priemyselnej budove, ktorý nejakú dobu využívajú spoločnosti Toolbox Co-Working, Fablab Torino a Officine Arduino.

Projekt inteligentného bytu Casa Jasmina s vybavením zariadení Internetu vecí bude vystavený na veľtrhu Maker Faire Rome 2016

Casa Jasmina má za cieľ tri hlavné funkcie:

- Slúži ako testovacie prostredie pre výrobcov, hackerov, experimenty a inovatívne zariadenia Internetu vecí spolu s otvoreným riešením projektov nábytku

- Ide o kurátorský priestor pre zobrazenie pre zobrazenie najnovších technológií Internetu vecí, dizajnu a digitálneho umenia.

- Čoskoro bude slúžiť aj ako penzión cez Airbdb pre širokú verejnosť, ktorá tak môže otestovať posledné technológie

Jasmina Tesanovic s Brucom Sterlingom (vľavo) a Massimom Banzim (vpravo)

Projekt inteligentného bytu Casa Jasmina bude z Turína prenesený do Ríma, kde bude vystavený na výstave Maker Faire Rome – The European Edition 4.0 v pavilóne 7 v rámci expozície „Maker Faire Home“ pre Internet vecí a domácností budúcnosti. Projekt Casa Jasmina ukazuje moderný spôsob života, ako aj súčasnosť a budúcnosť ľudského priestoru.

„Maker Faire Home“ si kladie za cieľ ukázať pohľad tvorcov a open source technológií na témy súčasného bývania a Internetu vecí, ktorý ilustruje, ako musia tvorcovia čeliť otázkam spojeným s domácnosťami budúcnosti. Projekty budú vystavené na ploche 50 m2.