Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Videli ste už inteligentný televízor s hrúbkou 4 kreditných kariet?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodný veľtrh CES 2016 v Las Vegas pritiahol okrem iného aj zvučné mená výrobcov televízorov, ktorí návštevníkom predvádzali svoje najnovšie obrazové technológie. Nechýbal medzi nimi ani juhokórejský LG, ktorý je známy najmä svojimi prvenstvami pri OLED televízoroch. Tohtoročné modely si pritom prinášajú hneď niekoľko zaujímavých technológií a funkcií.

Hlavnou novinkou juhokórejského LG na výstave CES 2016 bolo to, že sa spoločnosť spojila s poprednými návrhármi a predstavila novú prémiovú značku LG SIGNATURE. Tá má teda reprezentovať kolekciu prémiových zariadení s elegantným dizajnom, ktoré obsahujú najmodernejšie technológie a pritom sa jednoducho obsluhujú.

„Naším favoritom je štýlový prémiový OLED televízor, ktorý je tu za mnou, so 77 palcovou obrazovkou. Taktiež sme predstavili chladničku s automatickým otváraním dverí nohou, práčku, ktorá má dva bubny – jeden na vrchu a jeden na spodu. A máme aj nový čistič vzduchu,“ hovorí pán Kenneth Hong, LG Electronics.

Ale späť k televízorom. Hoci sa to nezdá, technológia zobrazenia OLED má už nejaký ten rôčik, aj z pohľadu televízorov. Jej výroba je síce drahšia, ale výhod je oproti bežným LCD obrazovkám naozaj dosť.

„OLED nepotrebuje zadné podsvietenie, každý pixel má svoj svetelný zdroj a dokáže zobrazovať rôzne farby podľa potreby. To nám umožňuje vyrábať veľmi tenké a aj ohybné obrazovky. Takže preto môžeme mať aj zakrivené OLED televízory.“

Zobrazené farby sú sýte a aj podľa odborníkov, s naozaj verným vykreslením čiernej farby. Televízory sú pritom ľahké a tenké, pričom pri modeli LG SIGNATURE sa jeho hrúbka dostala na neuveriteľných 2,57 milimetra.

„Samotná obrazovka je hrubá ako štyri kreditné karty, televízor je tak veľmi ľahký. Elektronika potrebná pre chod televízora sa nachádza v jeho podstavci, ktorý teda nedrží len televízor, ale obsahuje tiež všetky obvody spolu s reproduktorovým systémom Soundbar.“

Ďalšou zaujímavosťou pri televízoroch LG SIGNATURE je aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Aj zadná strana má sklenený povrch, čo evokuje pocit, ako keby bol celý televízor odliaty z jedného kusu skla. Obraz z televízora sa preto dá tak trošku vidieť aj zozadu.

Spoločnou črtou prémiového LG SIGNATURE a ďalších OLED televízorov od tohto výrobcu, z vyššieho radu pre tento rok, je technológia High Dynamic Range, v skratke HDR. Táto technológia sa spočiatku využívala pri fotografovaní, preto ju môžu poznať aj majitelia novších fotoaparátov a tiež smartfónov.

„Funguje to tak, že zachytí množstvo snímok pri rôznych nastaveniach, ktoré sa kombinujú do výsledného obrazu, čiže farby sú naozaj čisté a svetlé. Snaží sa previesť obraz do podoby v akej ho vidí ľudské oko.“

Rozdiely medzi svetlými a tmavými časťami scény sa tak vyrovnávajú. A vyzerá to tak, že sa technológia HDR stane tohtoročným hitom v oblasti televízorov. Funguje pritom dobre nielen s OLED, ale aj s LCD obrazovkami.

„OLED a HDR majú rovnaké ciele, čo sú sýte farby. OLED obraz je v základe svetlý a kryštálovo čistý s hlbokou čiernou a teda pridáva technológii HDR extra úroveň sýtosti.“

Aby sa divákovi zobrazilo video s podporou technológie HDR, už ňou musí byť aj zaznamenané, teda podobne ako je to pri 3D. Internetové video služby, ako aj televízne stanice však postupne pridávajú HDR obsah do svojej ponuky programov. Líšiť sa však môžu podľa HDR štandardu, ktorý používajú.

„Jeden z nich je HDR-10 a druhý Dolby Vision, naše televízory podporujú oba.“

Popri hardvéri sa však LG na CESe blysla aj novou verziou operačného systému webOS 3.0, ktorý slúži ako prehľadná platforma pre celý rad Smart televízorov tohto výrobcu, spolu s diaľkovým ovládačom Magic Remote. Nová verzia si pritom so sebou prináša viacero užitočných funkcií, ako je napríklad Channel Plus.

„Myšlienkou Channel Plus je spoločný prístup k televíznemu a internetovému vysielaniu z rovnakého miesta.“

Ďalšia funkcia, Magic Zoom, slúži zasa pre priblíženie prehrávaného obsahu vo vysokom rozlíšení.

„Obraz si môžete priblížiť, roztiahnuť a stále máte množstvo detailov, ktoré by ste normálne neboli schopný vidieť.“

Magic Mobile Connection zase umožní používateľom jednoducho a rýchlo prehrávať obsah z mobilného zariadenia priamo na veľkej obrazovke televízora. No a vďaka spolupráci s Google sa v televízoroch objavil nielen obsah Google Play, ale televízory LG sa dajú ovládať aj priamo zo smartfónu.

„Smartfón sa dá použiť ako ovládač niektorých funkcií. Je tak oveľa ľahšie zadávať pomocou neho text napríklad pri vyhľadávaní,“ vysvetľuje pán Kenneth Hong, LG Electronics.

Všetky technológie v jednom zariadení teda určite potešia nadšencov obrazu. A zrejme sa teda HDR OLED televízory, s rozhraním webOS 3.0, stanú istým novým štandardom pre videofilov. Túto formu domácej zábavy vo vysokej kvalite, spojenú s najnovšími technológiami, však určite ocenia viacerí.