Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Televízor Samsung UE78 JS9502 TXXH

Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
29. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúcnosť televízorov je nielen v zlepšovaní ich technológií, ale aj v dizajne, a k nemu pri nich už po novom patria aj krivky. S touto myšlienkou cielene pracovali i juhokórejskí vývojári, keď konštruovali modelovú radu televízorov Samsung JS9500. V nej sa nachádza niekoľko zariadení, ktoré sa líšia najmä veľkosťou uhlopriečok.

Tak napríklad model UE78JS9502TXXH dostal do vienka 78 palcovú uhlopriečku. Tento televízor s polomerom zakrivenia 4,2 metra je určený pre náročných divákov s citom pre detaily. Rozlíšenie obrazovky sa totiž dostalo až na úroveň 4K alebo UHD, čo je štvornásobok Full HD rozlíšenia. Obrazovka je zakrivená tak, aby poskytovala vyvážený pohľad na všetky jej časti. Núdza o nové technológie v tomto televízore rozhodne nie je.

Všetko pritom stojí za skratkou SUHD. S ňou prichádza väčšieho spektra farieb, lepšia svietivosť obrazovky, ako aj vyšší dynamický kontrast oproti predchádzajúcim modelom. Takže v jednoduchosti povedané, farby sú sýtejšie a medzi zobrazovaním čiernej a bielej farby je väčší rozdiel. Čierna je teda opäť o niečo černejšia.

Práve samotný panel podsvietenia s technológiou Nano Crystal bol navrhnutý tak, aby reprodukoval vernejšie a žiarivejšie farby. A to aj vďaka technológii Wide Colour Enhacer. Ďalšia funkcia Peak Illuminator dokáže zvýšiť jas v LED podsvietení na takú úroveň, aby čo najviac zvýraznila svetlé oblasti obrazu a tým docielila zvýraznený efekt svetelnej v deji, napríklad počas zobrazovania nočnej ulice.

Clear Motion Rate minimalizuje zase rozmazanie pohybu počas akčných scén, či pri športových prenosoch. Realistickú hĺbku obrazu, najmä vo filmoch, dokáže zabezpečiť funkcia Auto Depth Enhacer, ktorá aplikuje priamo počas deja rôzne úrovne kontrastu a vizuálne oddelí napríklad vzdialené miesta scenérie od bližšie umiestnených.

Ide o 4K televízor a tak dokáže zariadenie dostať do takéhoto rozlíšenia akýkoľvek zdroj signálu. Najlepšie výsledky pritom dosahuje prevod Full HD na UHD. Detaily vo vyššom rozlíšení pritom pomáha zabezpečiť technológia UHD Picture Engine v spolupráci so štvorúrovňovou metódou Super Resolution Scaling.

Televízor je inteligentný a tak podporuje zdielanie obsahu aj s ďalším televízorom v domácnosti, prípadne samozrejme s mobilnými zariadeniami. S funkcií je zaujímavé aj to, že sa dokáže spárovať s budíkom v smartfóne. Podľa toho sa zapne a ponúkne používateľovi v danom čase napríklad užitočné správy o počasí, či spravodajské aktuality.

Po pripojení k internetovej sieti cez Wifi, či LAN poskytuje systém SMART TV zaujímavý obsah, ako napríklad správy, počasie, online hry, pripojenie na YouTube, Facebook, Skype a ďalšie užitočné aplikácie. Obsahy a aplikácie si možno prispôsobiť podľa preferencií a ovládať zjednodušene, dokonca aj pomocou hlasu. Systém si zapamätá históriu obsahov a umožní prehrať posledný prezeraný.

Vo vnútri televízora je rýchly procesor a tak ani pri viacerých vykonávaných činnostiach naraz nie je treba prerušiť sledovaný program. Zakrivený Samsung reprodukuje zvuk v norme Dolby Digital Plus 5.1 a už štandardne si prináša výbavu pre sledovanie filmov a programov v 3D. Pre poriadny kino-zážitok tak používateľovi stačí len si jednoducho pripojiť multimediálne zariadenie s filmami cez HDMI alebo USB port.

Televízor Samsung UE78JS9502TXXH je navyše energeticky úsporný a podľa kategorizácie získal certifikát energetickej triedy A. Celá modelová rada JS9500 má pritom vo svojom portfóliu aj modely s veľkosťou uhlopriečky 65, a pre najnáročnejších divákov aj s 88 palcami.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)