Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony: 4K televízor s technológiou z NASA

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
3. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Za posledných pár rokov si prešli televízory poriadnym vývojom - na jednej strane výraznú zmenu zaznamenal ich dizajn, na strane druhej i také rozlíšenie. Od vysokého, teda HD rozlíšenia, sme sa postupne dopracovali až k najnovšiemu ULTRA vysokému rozlíšeniu, ktoré poznáme aj pod názvom 4K.

"4K má za úlohu vernejší a realistickejší obraz, ako poskytuje doteraz Full HD, 4K znamená viac detailov, viac pixelov. v prípade Sony televízorov ide aj o to, reprodukovať kvalitnejšie farby, lepšiu gradáciu čiernej farby a jasu," vysvetľuje Marián Gajdoš, Sony Europe Limited, O.Z. Slovensko. Postupom času by sa mohlo aj v Európe dostať k slovu 4K vysielanie, tak ako je to už v niektorých krajinách Ázie. No s novými televízormi z japonskej dielne na to úplne čakať netreba. Vývojári ich totiž vybavili technológiou 4K X-Reality Pro, ktorá dokáže obrazu jeho nižšie rozlíšenie zvýšiť až na kvalitu práve v 4K. Ide o takzvaný upscaling, kedy si v praxi na 4K televízore pozriete správy, alebo Full HD film už v UHD rozlíšení. Tým však piliere spracovania obrazu v japonských televízoroch nekončia.

"Pilier číslo dva je X-Tended Dynamic Range, ktorého úlohou nie je len zobrazovať čiernu, ale umožniť rôzne gradácie čiernej, tak, aby neunikol žiaden detail v prípade tmavých scén a vďaka technológii Triluminos Sony TV poskytujú širší farebný gamut a môžeme sledovať rôzne tiene zelenej, červenej prípadne modrej." Obraz 4K si už vyžaduje viac informácií a je teda náročnejší na dátový tok. Aj preto múdre hlavy vyvinuli nový obrazový kodek H.265, ktorý sa už nachádza aj televízoroch modelovej rady SONY X9. K ich inovatívnej výbave patrí už klasicky aj internet, cez LAN kábel, alebo WiFi sieť. Smart televízory japonského výrobcu možno ovládať niekoľkými spôsobmi. Celkom netradičné je pritom aj originálne diaľkové ovládanie, keďže namiesto tlačidiel obsahuje dotykovú plochu. Druhý spôsob prichádza zasa v ovládaní televízora cez smartfón pomocou aplikácie SideView.

"Vďaka tejto aplikácii cez telefón alebo tablet môžeme používať telefón ako diaľkové ovládanie, prípadne si divák stiahne EPG informácie z televízora alebo tuneru alebo zo smartfónu, naprogramuje nahrávanie na HD alebo programy, ktoré sú pripravené na ďalšie sledovanie." Po spojení so smartfónom vzniká i známe zrkadlenie obrazu, vďaka čomu si používateľ prezerá na televízore multimediány obsah, ktorý má v mobile.

Všetky tieto inovácie si so sebou prináša aj model KD 65 X9005. Okrem toho má však aj niečo ďalšie. Napríklad, v ráme televízora je integrovaná Full HD kamera na videohovory aj cez známy Skype. Funkcia Social Viewing zasa rozdelí obraz na tri časti a s priateľmi tak môžete na diaľku spoločne sledovať napríklad futbalový zápas. A aby atmosféra štadióna i dobre vynikla, inováciou prešla aj zvuková výbava, ktorú tvoria reproduktory s inovatívnou technológiou. "Technológia Magnetic Fluid Speaker využíva magnetickú kvapalinu, ktorá nahrádza magnetickú membránu, a vďaka tejto technológii sme oklamali fyziku a reproduktor, ktorý máva zvyčajne väčšiu hĺbku, vďaka magnetickému fluidu je menej hlboký a viac výkonný, zhruba o tie 2 dB viac." Plusom je v tomto prípade fakt, že ide o riešenie „všetko v jednom“. Na poriadny zvuk takto nepotrebujete pripájať ďalšie reproduktory a ani subwoofer. Mimochodom, táto technológia pochádza z NASA.

V rámci zvukových riešení je zaujímavý aj iný model z japonskej dielne. Volá sa KD 65 S9005 a jeho reproduktory sú zabudované po celej dĺžke bočných hrán. Premiéru tu má 4.2 kanálový systém od Sony, teda Multi-angle Live Speaker. Vďaka nemu je rozloženie zvuku presné vo všetkých reproduktoroch. Celkové usporiadanie i technológie využité v reproduktoroch poskytujú tristo šesťdesiat stupňový zvukový zážitok. V televízore sú zabudované aj dva nízkofrekvenčné reproduktory, ktoré zabezpečujú silné a hlboké basy. No a čo sa týka obrazu, tak ten dostal do vienka tiež všetky spomenuté technológie, presne ako jeho brat, televízor z rady X9.

Keď sa teda technológie snúbia s dizajnom môže z toho vzniknúť naozaj zaujímavé dielo, ktoré je v obývačke nielen obyčajným televízorom, ale po novom už aj kusom nábytku.