Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IBC: Horúce novinky z oblasti filmovej a TV techniky II.

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
16. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Adobe sa poctivo venoval svojim Creative Cloudom, a tak mohol predstaviť na výstave TV a filmovej techniky v Amsterdame výsledky svojej práce v podobe zaujímavých noviniek.

Tak napríklad, ich strihový program Premiera podporuje už takmer všetky známe formáty multimediálnych súborov, vrátane rozlíšenia nielen 4K, ale aj 5K či 6K. Takže by mala dokázať spracovať už aj nekomprimované video súbory z kamier ako je RED či Phantom Cine. Okrem toho, vynovený program prichádza aj s podporou pre multi projektovú prácu.

(video hore)

Spoločnosť NewTek, známa najmä svojimi zariadeniami pre mobilnú réžiu a živé renosy (Tricaster), sa opäť vytiahla. Tentoraz predstavila rackové riešenie zariadenia s názvom Talkshow, ktoré je schopné preniesť reportáže z mobilu do televízneho vysielania. Používa k tomu známy Skype a stroj je pripravený aj na výpadky spôsobené nekvalitným GSM signálom a rušením. Určite by to mohla byť ďalšia budúcnosť pre spravodajstvo.


Vyzerá to tak, že nová 4K kamera Cion od spoločnosti AJA možno pripraví o prácu koloristov, ktorý upravujú farby najmä pri post produkcii filmov i reklám. Výrobca zariadenia totiž ukázal výstup z kamery, ktorý neprešiel žiadnou úpravou farieb. A naozaj ani nepotrebuje. Už kamera sa o niektoré funkcie korekcie farieb postará sama.



 

Jednou z najzaujímavejších technológií na IBC v Amsterdame bol určite bezdrôtový prenos spoločnosti Teradek. Jej zariadenie s názvom BEAM totiž dokáže vzduchom prenášať video signál v rozlíšení Full HD a s kodekom H.264, s 50timi megabitmi za sekundu, až na vzdialenosť viac ako 750 metrov. Stačí len pripojiť výstup z kamery do malého vysielača a živé vysielanie, z kamier napríklad na koncerte, sa môže spustiť.