Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot SpotMini dokáže pomáhať s domácimi prácami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics sa zaoberá výrobou štvornohých robotov, ktoré si poradia s takmer akýmkoľvek terénom a sú určené najmä pre použitie v armáde. Teraz sa spoločnosť z bojiska presunula do pokojnejších domácich podmienok a predstavila nového robota s názvom SpotMini, ktorý sa môže pohybovať po domácnosti a pomáhať s rôznymi domácimi prácami.

Boston Dynamics zverejnili pri tejto príležitosti video, na ktorom môžete vidieť porovnanie veľkosti robota SpotMini s predchádzajúcim modelom Spot. Robot SpotMini má relatívne tichý chod a dokáže ľahko podliezť pod nohami staršieho robota Spot a skrčí sa aj pod stolom. Okrem toho mu nerobí problém sa pohybovať po jedálni so sediacimi ľuďmi, dokáže vyliezť po schodoch a vstane znovu na všetky štyri nohy potom, ako sa pošmykne na banánových šupkách zahodených na podlahe.

Robot SpotMini je zmenšená a obratnejšia verzia vojenského robota Spot od spoločnosti Boston Dynamics

Spolu s fyzickou obratnosťou demonštruje robot SpotMini aj svoju schopnosť používať robotické rameno k vloženiu riadu do umývačky či vyhodeniu odpadkov do koša. Manipulačné rameno pritom svojim výzorom pripomína ovčiu hlavu alebo kuchynskú rukavicu. Robot predvádza aj čudný tanec na koberci, ktorý prezentuje schopnosť stabilného držania manipulačného ramena aj počas pohybu. SpotMini dokonca prinesie majiteľovi plechovku s malinovkou, o ktorú sa s ním naťahuje, ako keby to bol pes.

Robot SpotMini je prezentovaný ako autonómny pomocník pre domáce práce

Podľa spoločnosti Boston Dynamics váži robot SpotMini len 25 kilogramov, alebo 29 kilogramov spolu s manipulačným ramenom. Na rozdiel od predchádzajúcich robotov od Boston Dynamics, nie je SpotMini hydraulický a pre pohon využíva plne elektrické systémy, ktoré ho pasujú za doteraz najtichšieho robota, akého táto spoločnosť doteraz vyrobila.

Štvornohý robot SpotMini dokáže uložiť špinavý riad do umývačky alebo vložiť smeti do koša

Štvornohý robot SpotMini má zabudovanú batériu, s ktorou vydrží fungovať po dobu asi 90 minút. Robot je vybavený stereoskopickými hĺbkovými kamerami, pevným gyroskopom a senzormi, ktoré mu pomáhajú určovať, v akom postoji sú jeho končatiny. Podľa vyjadrenia tvorcov je robot SpotMini schopný vykonávať množstvo úloh autonómne, no stále potrebuje ľudskú asistenciu pre pokročilú navigáciu.

Robot SpotMini má citlivé manipulačné rameno, s ktorým može interagovať aj s ľuďmi