Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotbase: Osobný robot s umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z Robotbase sa zaoberajú ambicióznym projektom robota, vybaveného umelou inteligenciou, ktorý by sa mohol stať osobným pomocníkom v domácnostiach a v práci. Svojho robota, s pracovným názvom „Personal Robot“ teda „Osobný robot“, predstavujú aj podporovateľom prostredníctvom start-up portálu Kickstarter.

Umelá inteligencia sa, aj vďaka pokročilejšej technológii hardvéru a softvérov, vyvíja oveľa rýchlejšie ako v minulosti. Už to nie je len počítač, ktorý dokáže poraziť šachového majstra, ale v dnešnej dobe toho zvláda oveľa viac. „Osobný robot“ od Robotbase by tomu mohol byť príkladom.

Personal Robot

Kombinuje totiž viacero pokročilých algoritmov umelej inteligencie. Robot dokáže rozpoznávať ľudské tváre a ich základné emócie, identifikuje objekty v priestore, je vybavený systémom na pochopenie ľudského jazyka a vie odpovedať na otázky prostredníctvom Wolfram Alpha systému.

Vrchná časť robotického zariadenia je v tvare oválnej obrazovky, ktorá vyobrazuje osobnosť robota v podobe kreslenej postavičky. K dispozícii je bohatý výber animovaných tvárí. Každá z nich má nastavenú vlastnú osobnosť a disponuje rôznymi schopnosťami tak, aby si používateľ mohol vybrať práve takú, aká mu vyhovuje.

Personal Robot

Obrazovka je spojená s mobilnou základňou a celé zariadenie môže svojím tvarom pripomínať lízanku alebo dopravnú značku. Robot sa teda vie autonómne pohybovať po miestnostiach domu, pričom s navigáciou mu pomáha algoritmus, ktorý vytvára 3D mapu celého priestoru.

Robot je zameraný prevažne na pomoc v domácnosti, k čomu mu slúžia senzory zahŕňajúce 3D kamery, merače teploty, vlhkosti, svetla, tlaku a dokonca aj obsahu CO2 v ovzduší. Svoje využitie ponúka „Osobný robot“ vo viacerých oblastiach, vie totiž komunikovať so zariadeniami cez Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee a Wireless Z-Wave Plus.

Používateľovi sprostredkuje napríklad údaje o počasí, správy zo sveta či sa premení na prehrávač hudby, budík alebo ušetrí náklady ako inteligentný termostat. Stane sa používateľovým osobným asistentom, fotografom, plánovačom schôdzok, môže objednať jedlo či poradiť s receptom pri varení alebo poradí s výberom oblečenia.

Personal Robot

Môže slúžiť aj ako sprostredkovateľ video hovoru a vďaka kamerovému systému a mobilite môže nahradiť domáci monitorovací systém a streamovať tak video priamo používateľovi, ktorý nie je doma. Ani na deti sa nezabudlo, robot ponúka možnosť rozprávania rozprávok na dobrú noc nielen hlasovou formou, ale ukazuje sprievodné obrázky a môže farebne meniť svetlá v miestnosti pre lepšie navodenie atmosféry.

Predstavené robotické zariadenie toho sľubuje naozaj veľa. Keďže je však vývoj umelej inteligencie veľmi náročný proces, uvidí sa, či sa tvorcom nakoniec podarí tento ambiciózny projekt naplniť podľa ich predstáv.

Personal Robot