Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálna mobilná komunikácia na Slovensku oslavuje 20. výročie

Digitálna mobilná komunikácia na Slovensku oslavuje 20. výročie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už 20 rokov je mobilná komunikácia vďaka digitálnej technológii GSM dostupná pre všetkých Slovákov. Presne 15. januára 1997 spoločnosť Globtel GSM, v súčasnosti Orange, spustil prevádzku prvej digitálnej mobilnej siete v štandardne GSM, ktorá zmenila spôsob, akým ľudia komunikujú aj na Slovensku.

Telefonovanie za prístupné ceny, bezplatné prijímanie hovorov, prehľadné faktúry, prvý telefón za korunu, sekundová tarifikácia od prvej sekundy či nekonečné paušály boli len niektoré zmeny, ktoré na slovenský trh priniesol Orange a vďaka ktorým si mobilný telefón mohol dovoliť od roku 1997 kúpiť prakticky každý Slovák. Prišiel s prísľubom umožniť „Aby ľudia spolu hovorili“, ktorý napĺňa dodnes. Hoci komunikačné potreby ľudí sa v digitálnej dobe menia, prísľub Orangeu ostal 20 rokov nemenný: spájať ľudí so všetkým, na čom im záleží.

Z mobilného telefónu, dovtedy vnímaného symbolu luxusu sa vďaka legendárnej Jarnej mobilizácii v roku 1998, ktorá ponúkala telefón za jednu korunu, stal takmer z večera do rána dostupný pre všetkých. Stal sa z neho nástroj každodennej potreby pre všetkých, ktorý uľahčuje život a prináša zábavu.

Orange v súčasnosti už zďaleka nie je iba mobilný operátor pre telefonovanie a SMS. „Za 20 rokov sme vybudovali spoločnosť, ktorá 24 hodín denne ľudí spája s tým, na čom im záleží a prináša im služby, ktoré sú pre nich užitočné,“ hovorí generálny riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič.

Digitálna mobilná komunikácia na Slovensku oslavuje 20. výročie

Štatistiky a zaujímavosti o vplyvu mobilnej komunikácie na Slovákov:

 

• Za 20 rokov uskutočnili zákazníci v sieti Orangeu viac ako 102 miliárd hovorov. V priemere zákazníci Orangeu denne uskutočnia takmer 14 miliónov hovorov. Jeden Slovák za posledných 20 rokov uskutočnil každý deň v priemere viac ako 3 mobilné hovory.

• Celkovo zákazníci Orangeu za 20 rokov pretelefonovali 2 miliardy hodín, čo predstavuje 235,7 rokov. Priemerná dĺžka hovoru zákazníkov Orangeu za 20 rokov dosiahla 1:13 min. V priemere za jeden deň počas posledných 20 rokov pretelefonoval priemerný Slovák 5,5 minúty.

• Zákazníci Orangeu za 20 rokov spolu poslali viac ako 11,6 miliardy SMS správ a 280 miliónov MMS správ. V priemere tak jeden Slovák odhadom poslal za posledných 20 rokov každý deň 4,8 SMS správy.

• V mobilnej sieti zákazníci spolu preniesli viac ako 60 miliónov GB dát, čo zodpovedá približne 22 triliónom elektronických knižiek, 12 miliardám pesničiek alebo 2,4 miliónom filmov full HD rozlíšení na Bluy-ray diskoch.

• V prepočte na jedného zákazníka a odhadom na jedného Slováka tieto čísla znamenajú 7,3 milióna elektronických knižiek, 4 tisíc pesničiek alebo necelý jeden film vo Full HD rozlíšení.

• V roku 2016 preniesli zákazníci Orangeu viac dát ako za prvých 15 rokov prevádzky Orangeu.

• Ak by sme všetky elektronické knihy vytlačili vo formáte A4 a položili ich vedľa seba, ich rad by dosiahol 6,5 miliardy kilometrov. Na všetky tieto knihy by sme potrebovali 147 tisíc knižníc o veľkosti najväčšej knižnice na svete British Library, ktorá zahŕňa viac ako 150 miliónov titulov.

• Zákazníci Orangeu si za 20 rokov kúpili 9,62 mil. mobilných telefónov a 343,2 tis. tabletov.

(Zdroj: Tlačová správa Orange)