Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Honor 6X: Evolučný fotoaparát a poriadny výkon v smartfóne strednej triedy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci si viacerí výrobcovia odkladajú uvedenia nových smartfónov, či tabletov až na podujatie Mobile World Congress, na prelome februára a marca, ani na tohtoročnom CESe v Las Vegas nebola o tieto zariadenia núdza. Napríklad z ďalekej Číny si zopár noviniek priniesol známy Huawei, okrem iných aj novinku ukrytú pod samostatnou značkou Honor. Tá v sebe skĺbila prémiový dizajn, výkon a funkcie fotoaparátu, ktoré celkom nie sú pri smartfónoch v tejto triede štandardom. Nech sa páči, prichádza nový Honor 6X.

Pod sloganom „Double or Nothnig“ predstavil čínsky výrobca smartfón strednej triedy Honor 6X, ktorý je priamym nástupcom svojho staršieho brata 5X. Vývojári sa pohrali s dizajnom telefónu, ktorého oblé hrany s kovovým povrchom sú príjemné aj na dotyk. Zaobleniu sa nevyhol ani jeho Full HD displej.

„V porovnaní s predchádzajúcou verziou sme tiež výrazne vylepšili displej telefónu. Takže Honor 6X má aktuálne takzvaný 2,5D displej, v 5,5 palcoch, a aj s výraznejšie svietivejším zobrazením,“ hovorí pán Tomáš Veselý, Honor, Huawei Technologies.

Vo vnútri zariadenia bije srdce osemjadrového procesoru Kirin 655, ktorý spolu s operačnou pamäťou 3 GB zabezpečí hladký beh aplikácií v prostredí operačného systému Android 6.0, s používateľským rozhraním EMUI 4.1. Dostatok miesta pre uložené dáta pritom zabezpečí vnútorné úložisko s veľkosťou 32 GB, ktoré je samozrejme rozšíriteľné prostredníctvom karty microSD. V tej softvérovej výbave pribudla nová funkcia Smart File System. Tá zabezpečí bezproblémový chod aj viacerých aplikácií naraz, s rýchlym prístupom k dátam.

„Umožňuje priebežne optimalizovať ukladanie tých súborov takým spôsobom, aby aj pri dlhšom, dlhodobom používaní, ten telefón nestrácal na svojom výkone.“

No Honor 6X zaujme nielen svojou rýchlosťou, ale aj výdržou. Energiu totiž čerpá z batérie s kapacitou 3340 mAh. Podľa výrobcu je to výdrž zhruba 2,5 dňa pri bežnom používaní. Používateľov určite poteší aj rýchla čítačka odtlačkov prstov pre bezpečný prístup a nechýba samozrejme ani podpora mobilnej dátovej siete LTE. A aj v tomto je 6Xka pripravená na poriadne rýchlosti.

„Telefón tiež obsahuje vlastne ako jeden z prvých telefónov strednej triedy LTE kategóriu 6. Takže aj s príchodom nových sietí vlastne používatelia si budú môcť užívať rýchlejšieho mobilného internetu.“

Smartfón Honor 6X

Honor 6X vystupuje z radu bežných štandardov smartfónov strednej triedy aj pre svoj hlavný duálny fotoaparát s kombinovaným rozlíšením 12 megapixlov plus 2 megapixle. Hlavný snímač má veľkosť viac ako 1 / 3 palca a spolu s automatickým ostrením s fázovou detekciou sa postará o rýchle zaostrenie len za 0,3 sekundy. Vďaka systému duálneho fotoaparátu vie pritom používateľ pracovať s ostrením aj po nasnímaní záberu.

„Môžete vyfotiť a až potom sa hrať s mierou zaostrenia. Takže vlastne nemusíte riešiť zaostrovanie a môžete vlastne tým fotografiám dopriať, aj z mobilu, veľmi nadštandardné úrovne rozostrenia, zaostrenia a tak ďalej.“

Ak si k tomu doplníme ešte aj inovatívne softvérové algoritmy alebo rôzne režimy, tak sa fotenie s Honor 6X posúva ešte o stupienok vyššie. A aby toho nebolo málo, nadšenci autoportrétov sa môžu dosýta vyšantiť s prednou kamerou s rozlíšením 8 megapixlov.

Výrobca uvedenie nového modelu nepodcenil a tak zariadenie podrobil prísnym testom kvality, do ktorého bolo zapojených až 10 000 kusov smartfónov Honor 6X.

„To testovanie spočívalo rádovo v 100vkách tisíc opakovaní bežných štandardných činností, ako je stláčanie tlačidiel, klepanie na displej, záťažové testy v extrémnych podmienkach.“

Okrem 6Xky si Honor priniesol na tohtoročný CES aj model Honor 8, ale aj novinky v podobe zaujímavej kombinácie selfie tyče a statívu, či smartfón Honor Magic. Ten sa tak vôbec prvýkrát dostal na verejnosť aj mimo čínskeho regiónu.

„Zo všetkých strán zakrivený telefón s nadštandardnými prvkami umelej inteligencie. Ide napríklad o prepojenie s miestnymi službami internetovými, rôznou formou rozpoznania tváre, či sa jedná o majiteľa,“ dodáva pán Tomáš Veselý, Honor, Huawei Technologies.

Už v prvých mesiacoch tohto roka sa však priamo k používateľom takmer na celom svete dostane smartfón Honor 6X. Zaujať by pritom mohol tých, ktorí hľadajú elegantné mobilné zariadenie pre každodennú potrebu a s nadštandardnou výbavou vo svojej kategórii. Aj jeho uvedením teda Huawei potvrdil, že sa z prvej trojky výrobcov smartfónov ani náhodou neplánuje stiahnuť.