Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia od Microsoftu pomáha farboslepým používateľom

Aplikácia od Microsoftu pomáha farboslepým používateľom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Farbosleposť vo väčšine prípadov neznamená, že ľudia nevidia farby, ale skôr majú problémy niektoré farby od seba odlíšiť. Existujú korekčné okuliare, ktoré pomáhajú zvýšiť farebný kontrast, no tie nebývajú zrovna lacné. Aj preto sa dvaja softvéroví inžinieri zo spoločnosti Microsoft rozhodli vyvinúť bezplatnú aplikáciu Color Binoculars pre mobilné zariadenia so systémom iOS, ktorá robí to isté.

Aplikácia bola pôvodne vytvorená Tomom Overtonom, ktorý je sám farboslepý a Tingting Zhunom, ako súčasť celopodnikovej akcie, ktorá sa konala vlani. Vývojári potom svoj prototyp aplikácie zapojili do programu Microsoft Garage, ktorý pomáha zamestnancom spoločnosti priniesť ich vlastné aplikácie na trh. A práve vďaka tomu je teraz aplikácia Color Binoculars k dispozícii pre používateľov iOS zariadení na App Store.

Aplikácia Color Binoculars pomáha farboslepým používateľom lepšie rozonávať komplikované farby

Aplikácia Color Binoculars môže byť nastavená pre kompenzáciu troch rôznych druhov farbosleposti. Vo všetkých prípadoch využíva digitálne filtre pre zmenu problémových farebných kombinácií, ktoré sú zobrazené v živom náhľade prostredníctvom fotoaparátu mobilného zariadenia. Farebne zmenená snímka sa potom zobrazí používateľovi na displeji jeho zariadenia v reálnom čase.

Ukážky z aplikácie Color Binoculars pre farboslepých používateľov

„Keďže mám problém rozlišovať medzi červenou a zelenou, naša aplikácia premení červenú na svetlejšiu a zelenú na tmavšiu, tak aby bol rozdiel medzi nimi zreteľnejší,“ vysvetľuje Overton. „Nahrádza zložité farebné kombinácie, ako je červená a zelená, na ľahšie rozpoznateľné kombinácie, ako je ružová a tmavšia zelená.“

Momentálne nepadla informácia o dostupnosti verzie aplikácie pre mobilné zariadenia so systémom Android. Používatelia týchto zariadení zatiaľ môžu zvoliť platenú aplikáciu DanKam.

Ukážky z aplikácie Color Binoculars pre farboslepých používateľov