Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X zachytávajú zvieratá v pohybe

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X zachytávajú zvieratá v pohybe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony Mobile Communications („Sony Mobile“) sa stala partnerom chránených parkov Port Lympne Reserve (Kent, UK) a Parque de Cabárceno (Cantabria, Španielsko), aby predviedla funkcie fotoaparátu vo svojom novom smartfóne Xperia X.

Sony Mobile poverila správcov parkov, aby nafotili niečo z úžasného života vo voľnej prírode v pohybe. Vďaka jedinečnému vzťahu so zvieratami majú možnosť vidieť veľa zábavných, vtipných a dokonca dojemných momentov, ktoré širokej verejnosti často ujdú, takže sú v skvelej pozícii, aby zachytili neskutočné zábery 23MP fotoaparátom smartfónu Xperia X.

Pred fotením správcov špeciálne vyškolil renomovaný fotograf voľne žijúcich zvierat Neil Aldridge (európsky fotograf voľne žijúcich zvierat roka 2014), ktorý sa podelil o fotografické tipy a svoje skúsenosti z práce so zvieratami vo voľnej prírode. Neil taktiež prešiel funkciami smartfónu Xperia X, ktoré im umožnia zachytávať zvieratá v najzaujímavejších situáciách a polohách.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

Vďaka jedinečnému prediktívnemu hybridnému zaostrovaniu Sony sa správcom parkov podarilo zaostriť na zvieratá v pohybe, získať ostré zábery, dokonca aj keď opičky, malpy kapucínske, preskakovali z konára na konár a medvede pochodovali cez svoj obrovský 35 hektárový areál. Táto funkcia vám umožní vybrať si objekt (alebo zviera!) v pohybe a šikovne predpovedá jeho ďalší pohyb, takže vaše zábery zostanú zaostrené a s obmedzeným rozmazaním.

Fotoaparátom sa podarilo zachytiť vtipné výrazy a svojrázne správanie alebo dokonca príležitostné splašenie zvierat aj keď to správcovia nečakali. Funkcia smartfónu Xperia X Rýchle spustenie fotoaparátu (Quick Launch and Capture) im umožnila rýchlo vytiahnuť telefón z vrecka a začať fotiť v zlomku sekundy, jedným svižným pohybom.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

Francesca Conti, ošetrovateľka primátov v rezervácii Port Lympne Reserve, povedala: “Ten špeciálny kurz s Neilom bol úžasným zážitkom. Keďže s primátmi v parku pracujem naozaj v tesnej blízkosti, viete si predstaviť, že som svedkom naozaj zaujímavých momentov, ktoré sa mi teraz vždy podarí zachytiť!”

S podporou Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA), chránené parky Port Lympne Reserve a Parque de Cabárceno tvrdo pracujú na ochrane ohrozených druhov.

Rozprestierajúc sa na pôsobivo rozľahlých 1,900 akroch v španielskej Cantabrii, park Parque de Cabárceno je naturalizovaným priestorom rekultivovanej otvorenej bane a je domovom pre viac ako sto druhov zvierat z piatich svetadielov. Jednou z najmilších obyvateľov je Cristina, opustená slonica, o ktorú sa "matersky" stará hlavný veterinár parku Cabárceno, Santiago Borragan Santos. Fotografie urobené smartfónom Xperia X ukazujú Cristinu, ktorá hravo chytá jablká, ktorými ju kŕmia.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

Rezervácia Port Lympne Reserve, ktorá sa nachádza v anglickom Kente, je domovom mnohých vzácnych a ohrozených zvierat, pričom na jej území žije viac ako 700 zvierat 50 druhov. Má tiež najväčšie chovné stádo čiernych nosorožcov vo Veľkej Británii. V širokej škále zvierat je aj Ambam, alfa samec gorily horskej, ktorý má na YouTube viac ako 1,5 milióna videní. Ambam dal správcom parku Port Lympne Reserve možnosť otestovať Xperia X, keďže je známy ohurovaním divákov tak, že stojí vzpriamene a chodí ako človek na dvoch nohách.

Ošetrovatelia v oboch parkoch budú používať smartfóny Xperia X počas celého leta 2016, aby aj naďalej mohli zachytávať nevšedné momenty života vo voľnej prírode.

Xperia X stelesňuje novú víziu značky Sony Mobile, nakoľko pridáva nové vrstvy inteligentnej technológie v rámci obľúbených a uznávaných funkcií zariadení Xperia: fotoaparát, batéria a dizajn, aby s ňou bol každý deň jednoduchší a viac smart.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

10 najlepších tipov pre fotenie voľne žijúcich zvierat od fotografa Neila Aldridgeho

 

1. JE TO V OČIACH

Zameranie fotoaparátu na oči vášho objektu je prvým pravidlom pre vytvorenie podmanivej fotografie. Iskra alebo odlesk svetla v oku (‘catchlight’) priťahuje pohľad diváka a stáva sa kotviacim bodom fotografie. Priamy očný kontakt sa tiež postará o neuveriteľne podmanivé zábery.

2. CHOĎTE K ZEMI A ZAŠPIŇTE SA

Pripravte sa, že si čupnete, alebo ešte lepšie, kľaknete. Keď pôjdete k zemi vám pomôže izolovať objekt na viac rozostrenom po pozadí a popredí. Tiež to pomôže prediktívnemu hybridnému automatickému zaostrovaniu udržať objekt v ohnisku, aj keď je v pohybe.

Väčšina zvierat je nižšia ako my, takže zníženie sa vám pomôže dostať sa na úroveň očí foteného objektu. Tiež vám to pomôže, aby vyššie zvieratá vyzerali pôsobivejšie a impozantnejšie.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

3. PRAVIDLO TROCH

Umiestnením objektu alebo zaujímavého bodu, ako napríklad jeho oka, mierne mimo ohniska, do jednej tretiny od okraja, vám pomôže vytvoriť vyváženú fotografiu. Najsilnejší prirodzený kotviaci bod záberu je v prieniku línie v jednej tretine od bočnej strany a v jednej tretine od hornej alebo spodnej strany.

Toto je prvé pravidlo pri kompozícii fotografie a keď sa ním budete riadiť, umožníte divákovi "čítať" obrázok prirodzenejšie. Vychádza to z myšlienky, že pri vnímaní obrázkov sa ľudské oko prirodzene prejde na jeden z bodov mimo ohniska a nezameria sa na stred záberu.

Pri akčných záberoch a pohybujúcich sa objektoch vám použitie tohto pravidla pomôže vyvolať dojem, že fotený objekt má priestor, kam môže bežať/letieť.

4. ĽUDSKÁ SILA

Ľudia pri interakcii so zvieratami vytvárajú nezabudnuteľné momenty, najmä keď ich opatrujú alebo sa s nimi hrajú. Tieto interakcie a emócie, ktoré v týchto momentoch vznikajú, sú veľmi silné a diváka vtiahnu do záberu. Porozmýšľajte o fotení svojich kolegov pri kŕmení zvierat, interakcii s nimi alebo pri starostlivosti, prípadne návštevníkov pri pozorovaní zvierat.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

5. NECHAJTE FOTOAPARÁT / KAMERU BEŽAŤ

Zvieratá sa budú správať prirodzene a často nádherne zvedavo, ak sa sami stiahnete z danej situácie a necháte fotoaparát bežať v režime nahrávania videa. Umiestnite ho blízko miesta, kde sa zviera príde napiť, kde pristane nejaký dravec alebo ho nechajte tam, kde ho objaví skupinka surikat. Nechajte zvieratá, nech sú zvieratami.

Toto môže tiež byť spôsob, ako fotiť nebezpečnejšie zvieratá.

6. DRŽTE PRST NA SPÚŠTI

Neurobte len jednu fotku. Nastavením fotoaparátu do režimu sekvenčného fotenia sa uistíte, že vám neujde žiadny kľúčový moment v centre akcie.

Keď je ohnisko zafixované na váš pohybujúci sa objekt, plynule ho sledujte - či už ide o prelietavajúceho vtáka alebo leva bežiaceho za potravou – na jasnom živom náhľadovom displeji telefónu. Prediktívne hybridné automatické zaostrovanie udrží objekt v ohnisku. Ďalej foťte alebo nahrávajte video držaním spúšte, až kým sa akcia neskončí. Neskôr sa k tomu môžete vrátiť a vybrať ten najlepší záber.

7. MYSLITE NA SMEROVANIE SVETLA

Snažte sa udržať slnko za sebou, alebo na jednej strane, a akciu pred sebou. Nielenže to bude znamenať, že objekt bude dobre osvetlený, ale zároveň to prediktívnemu hybridnému automatickému zaostrovaniu umožní naplniť svoj potenciál, keďže sa nebude musieť snažiť, aby zaostril v tienistých miestach.

Nové fotografické funkcie smartfónu Xperia X sa predvádzajú pri fotení zvierat v pohybe v chránených parkoch

8. AK TO NIE JE DOSŤ DOBRÉ, NIE STE V DOSTATOČNEJ BLÍZKOSTI

Ide o staré porekadlo, ktoré siaha až do čias majstrov fotografie. Čím bližšie sa dostanete, tým viac sa bude divák cítiť spojený s objektom. Blízka spolupráca so zvieraťom vám tiež umožní zachytiť ich charakter – či už ide o zvedavého vtáka, hravú opicu alebo hladného mroža.

9. IDE O STABILITU

Čím väčšiu stabilitu máte, o to plynulejšie budete mať videá a fotky budú tiež ostrejšie. Ak sú vaše videá roztrasené, ľudia ich prestanú pozerať. A ak sú vaše fotky rozmazané, ľudia nebudú vedieť rozoznať, na čo sa pozerajú.

V tme alebo pri priblížení záberu je ťažšie udržať fotoaparát stabilný alebo aj objekt v hľadáčiku, takže sa skúste o niečo oprieť a nechajte si voľné ruky na manipuláciu s fotoaparátom. Prípadne zvážte použitie spony na telefón, ktorý sa dá upevniť na statív. Tak dosiahnete absolútne solídne zábery a nebudete musieť držať fotoaparát, vďaka čomu budete mať viac voľnosti na prípadnú zmenu nastavení a fotenie akcie.

10. PORUŠUJTE PRAVIDLÁ

Tieto tipy sú dobrým začiatkom, ale pravidlá sú na to, aby sa porušovali. Nebojte sa skúšať nové veci. Skúste dať objekt do stredu záberu. Odstúpte si a zmenšite tak objekt v zábere. Foťte smerom k slnku. Odfoťte zviera bez zachytenia jeho tváre.

(Zdroj: Tlačová správa Sony)