Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Superbook pridá vášmu Android telefónu rozšírenú formu „notebooku“

Superbook pridá vášmu Android telefónu rozšírenú formu  „notebooku“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešné smartfóny sú samé o sebe poriadne výkonné malé stroje, ktoré nám umožňujú spúšťanie aplikácií a hier, ktoré by sa pred nedávnom nedali spustiť na plnohodnotných stolných počítačoch. Nie každému však vyhovujú malé displeje a dotykové ovládanie. Nový Superbook od spoločnosti Andromium je však navrhnutý tak, aby to zmenil. Presunie totiž celý mobilný telefón so systémom Android na 11,6 palcovú obrazovku s klávesnicou a trackpadom.

Predchádzajúci pokus spoločnosti Andromium o vytvorenie plne funkčnej pracovnej stanice založenej na smartfóne sa v roku 2014 nedočkal veľkého záujmu, možno aj preto, že používatelia nechceli prepájať rôzne periféria cez spleť káblov USB a HDMI do dokovacej stanice Andromium.

V tomto prípade druhý pokus, v podobe zariadenia Superbook, sa zbavil prebytočných periférnych zariadení a káblov, pričom všetko je zabudované do úhľadného tela s váhou 900 gramov, ktoré sa pripája k smartfónu so systémom Android prostredníctvom jediného kábla USB. Superbook by sa dal svojím prevedením prirovnať k notebookom, má 11,6 palcový LCD displej s rozlíšením 1366 na 768 bodov a v spodnej časti tela je zabudovaná klávesnica v plnej veľkosti spolu s trackpadom.

Superbook funguje ako prídavná obrazovka s klávesnicou a trackpadom pre prácu so smartfónom

Hoci to výkonovo určite pomôže, nemusíte pre používanie zariadenia Superbook vlastniť najnovšie vlajkové lode smartfónov. Stačí ak váš mobilný telefón podporuje USB OTG, má operačný systém Android 5.0 alebo novší, beží na dvojjadrovom procesore s 1,5 GB RAM a disponuje 25 MB voľného miesta. Smartfón sa so Superbookom prepája pomocou káblu USB-C alebo microUSB.

Superbook je kompatibilný s celým radom mobilných telefónov s operačným systémom Android 5.0 a novším

Superbook má vstavanú batériu, ktorá okrem možnosti nabíjania pripojeného smartfónu, umožňuje viac ako osem hodín práce. Operačný systém Andromium umožňuje spúšťanie desktopových funkcií, vrátane pripojenia myši, klávesových skratiek, prácu v aplikáciách na celej obrazovke a plnú kompatibilitu s balíkom Microsoft Office. Spoločnosť tiež poukazuje na to, že s každou aktualizáciu na smartfóne sa aktualizuje aj Superbook.

Nadstavba operačného systému Andromium umožňuje prácu aj v desktopových aplikáciách

Zariadenie Superbook je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa doteraz podarilo výrobcom získať viac ako 700 000 dolárov, pričom požadovaná suma bola len 50 000 dolárov. Do konca kampane zostáva ešte 26 dní. Superbook v základnej verzii obsahuje zlaté prevedenie, kábel USB-OTG a napájací adaptér za podporu v sume 99 dolárov. Dá sa ísť až do výšky 159 dolárov, za ktorých dostanete Superbook v modrej alebo zlatej farbe, univerzálny držiak na smartfón pre upevnenie na hranu obrazovky Superbooku a nabíjací adaptér. Ak všetko pôjde podľa plánu výrobcu, prvé kusy by mali byť expedované podporovateľom kampane vo februári 2017.

Pre Superbook je k dispozícii aj univerzálny držiak smartfónu na okraji displeja