Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IFA 2015: Xperia Z5 Premium s enormným 4K displejom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Z trojice nových smartfónov od Sony najviac zaujala Xperia Z5 Premium, ktorý je elegantný a poriadne nabitý technológiami. Už na prvý pohľad vyzerá smartfón luxusne, lesklý a hladký povrch, oblé hrany si určite získajú srdce nejedného používateľa. K dispozícii je vo farbách čiernej, zlatej a chrómovej.

Smartfón je o niečo ťažší, váži 180 gramov, ale lepšie sadne do dlane a používateľ má pocit, že drží niečo pevné. Všetko riadi výkonný 64-bitový procesor Snapdragon 810 a 3 GB operačnej pamäte sú viac ako dostatočné na spúšťanie aj náročných aplikácií. Vnútorné úložisko pre vaše dáta má kapacitu 32 GB sa dá sa samozrejme rozšíriť prostredníctvom microSD karty, a to až na 200 GB.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony prerobila tlačidlo napájania na pravej strane, ktoré získalo pekný, oválny tvar a navyše je v ňom zabudovaná citlivá čítačka otlačkov prstov pre rýchly prístup k zariadeniu. Fotoaparát je kvalitný, ako býva u Sony zvykom, a prináša nekompromisné rozlíšenie až 23 megapixelov. Navyše má podľa Sony najrýchlejšie automatické zaostrovanie, aké je momentálne dostupné.

Sony Xperia Z5 Premium

Displej smartfónu Z5 Premium má pôsobivých 5,5 palcov a jeho rozlíšenie je neuveriteľných 4K, čo je podľa Sony ďalšie svetové prvenstvo. Pri takomto rozlíšení je hustota bodov na palec až 806. Pre porovnanie, iPhone6 má 401 bodov na palec.

Sony Xperia Z5 Premium

Displej s takýmto poriadnym rozlíšením je vhodný napríklad na detailné priblíženie fotografií bez straty kvality, no okrem toho si neviem predstaviť iné využitie 4K displeja u smartfónu. Pre pozeranie videí a prácu je to podľa mňa príliš veľa, no nájdu sa ľudia, ktorým to určite vyhovuje. Navyše Sony prisľúbila funkciu pre upscaling videí a fotografií s nižším rozlíšením na 4K.

Sony Xperia Z5 Premium

Smartfón Xperia Z5 Premium je vybavený vstavanou batériu s kapacitou 3,430 mAh, ktorá by podľa vyjadrenia spoločnosti mala poskytnúť dostatok energie pre až dvojdňovú prevádzku. Keď si predstavíme akú spotrebu si bude vyžadovať displej so 4K, je to odvážne tvrdenie a uvidíme, či sa potvrdí.

Xperia Z5 Premium je rozhodne smartfón, ktorý stojí za pozornosť, či už je to jeho elegantný a odolný dizajn alebo výkonný fotoaparát, či enormné 4K rozlíšenie. Smartfón bude k dispozícii v novembri tohto roku.

Sony Xperia Z5 Premium