Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IFA 2015: Smartfón Huawei Mate S dokáže odvážiť malé predmety!

IFA 2015: Smartfón Huawei Mate S dokáže odvážiť malé predmety!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Huawei s heslom "Smartphone is the human extension" predstavil dnes počas tlačovej konferencie na veľtrhu IFA 2015 v Berlíne novú vlajkovú loď - smartfón Huawei Mate S, ktorého zakrivená zadná časť v najtenšom rozmere má hrúbku len 2,65 milimetra.

Smartfón Mate S bude dostupný v celokovovom reflexnom prevedení v štyroch farbách - Titanium grey, Prestige gold, Mystique champagne a pričom najmä ženy poteší farba Coral pink. Smartfón je chránený technológiou Nano Coating, ktorá pridáva jeho povrchu ďalší stupeň ochrany. Je teda odolný voči vode, dažďu či rozliatej malinovke.

Mate S má veľký, 5,5 palcový displej s rozlíšením Full HD (401 bodov na palec) a o verné farby sa postará až 105 percentná saturácia. Kontrast displeja je 1,8 milióna ku jednej a chráni ho štvrtá generácia 2,5 D zakriveného skla Gorilla Glass. Hrany skla sú na konci zakrivené. Mate S je pritom rozmerovo menší ako iPhone s rovnakou veľkosťou displeja. A aj anténa je tenšia - 1,5 milimetrová hrubá čiara, oproti 2 milimetrovej v iPhone.

Zadný fotoaparát má rozlíšenie 13 megapixelov a je vybavený štvorfarebným RGBW obrazovým snímačom, ktorý spolu s obrazvovým procesorom na úrovni DSLR zaistia bezproblémové fotografovanie i pri slabých svetelných podmienkach. Fotoaparát má samozrejme možnosti manuálneho nastavenia funkcií pre pokročilých fotografov. Predný fotoaparát s rozlíšením 8 megapixelov je vyvabený novým algoritmom pre ešte krajšie selfie fotografie.

Smartfón má v sebe zabudované až tri mikrofóny, ktoré podstatne zlepšujú prenos hlasu používateľa. Technológia inteligentného pozičného algoritmu vie zistiť z ktorého smeru ide hlas používateľa a podľa toho ho vylepší. Aj nahrávanie hlasu na poradách alebo pri nahrávaní rozhovoru jeden na jedného je vylepšené pomocou určovania pozície príchodzieho zdroja zvuku.

Huawei so svojím Mate S predstavil novinky týkajúce sa dotykovej technológie. Pre autorizáciu používateľa sa využíva technológia Fingerprint Sense 2.0, ktorá má oveľa väčšiu citlivosť a dokáže rýchlejšie rozoznávať používateľa. Plocha pre čítanie otlačku prstov však slúži aj na rýchle slideovanie fotografií, zvíhanie hovorov a funguje aj ako spúšť pre selfie fotografovanie.

Celkovo sa zvýšila aj citlivosť a reakcie smartfónu pri jeho používaní. Smartfón sa dá ovládať nielen špičkou prsta, ale celou plochou stranou prsta. Poklepaním po displeji sa spustí okamžite zvolená aplikácia. Zaujimavosťou je aj možnosť vyvolávania applikácií písaním po displeji prstom. Stačí napísať M a spustí sa vám hudobný prehrávač, C je pre fotoaparát a E pre vyhľadávanie. 

Huawei pracuje na technológii dvojdimenzionálneho dotykového ovládania Force Touch, ktorá reaguje na silu prítlaku a je prvýkrát použitá práve v Mate S. Funguje to tak, že napríklad pri silnejšom zatlačení na displej sa zoomuje fotografia. A to nie je zďaleka všetko, Mate S môže fungovať aj ako váha. Stačí položiť taký pomaranč na displej a sila prítlaku ho odváži. Smartfón vám tak môže pomôcť odvážiť malé predmety pokiaľ práve nemáte po ruke váhu.

Aplikácie sa dajú priamo vyvolať prostredníctvom dotyku na roh displeja. Používateľ si vie nadefinovať, ktoré aplikácie alebo ktoré funkcie sa takto majú spustiť.

Smartfón Mate S pre mobilný prenos dát využíva technológiu Dual 4G LTE a podporuje 13 hlavných LTE frekvencií v Európe, USA, Ázii a Pacifiku. Ako už dnes býva zvykom, smartfón má dva sloty pre SIM karty. V balení si používateľ nájde i výkonné kovové slúchadlá, ktoré sa dajú používať aj ako handsfree a dokážu redukovať okolitý vietor.

Nová vlajková loď Huawei Mate S bude v prémiovej verzii vo farbách Prestige gold a Coral pink dostupný za cenu 699 Eur  s vnútorným úložiskom 64 GB. V štandardnej verzii, vo farbách Mystique champagne a Titanium grey s 32 GB úložiskom, sa bude Mate S predávať za cenu 649 Eur.