Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asus: ZenFone 4, 5, 6 so sprievodným slovom

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
24. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilný telefón je dnes náš pomocník naozaj takmer pre všetko - telefonovanie, fotoaparát, MP3 prehrávač, internet vo vrecku… Záleží však na tom, aké veľké vrecko máte. Taiwanský Asus preto uviedol sériu smartfónov, ktoré by sa mali vtesnať do každého vrecka.

Z Taiwanu sa vydala do sveta séria mobilných telefónov, ktoré sú podobné vo svojom vnútri, no zvonku má každý iný rozmer. "My sme spojili tie telefóny pod jeden názov Zenfone, a potom sa to delí len podľa veľkosti obrazoviek, takže máme ZenFone 4, 5, 6. ZenFone 4 má 4 palce, ZenFone 5 má 5 palcov... Máme tu ešte jednu medzikategóriu - 4 a pol palec a ten patrí tiež pod ZenFone 4," vysvetľuje Miroslav Farkaš, Asus.

Okrem ZenFonu 4 majú všetky ostatné modely rozlíšenie LED IPS displeja na úrovni HD Ready. To zrejme nájdeme aj u iných výrobcov. Zenfóny sa však odlišujú samotným jadrom mobilu. Najčastejšie používaný procesor od Qualcommu tu totiž nenájdeme. "Obsahujú procesory Intel Atom, 2-jadrové, ktoré výkonovo postačujú na to, aby potiahli notebook, či tablet takže tá výpočtová sila je skutočne veľká." Takýto procesor má aj pomerne nízku spotrebu a túto výhodu ocení predovšetkým batéria mobilu, ktorej životnosť sa tak o niečo predĺži.

Hoci sa procesory Intel najčastejšie spájajú s Windowsom, architektúra týchto mobilných procesorov je prispôsobená dostatočnému výkonu aj pri operačnom systéme Android. Ten je tu vo verzii KitKat. Takže všetky Zenfony majú aktualizáciu na verziu 4.4. K rýchlym procesorom výrobca zároveň pridal aj nové grafické procesory PowerVR, ktoré pomáhajú pri prehrávaní FULL HD videí a tiež pri hraní hier, najmä tých náročnejších. 

No a rýchlosť aj do tretice, tentoraz pri operačnej pamäti. Tá je na rozdiel od iných smartfónov 64 bitová, pričom štandardne sa používajú 32 bitové pamäte. Takýto skok by mal pomôcť práve pri rýchlosti fungovania aplikácií. Popri tom si Zenfóny prinášajú aj vlastné používateľské grafické rozhranie, s názvom Zen UI. Je prehľadné, jednoduché a pomerne praktické. Už štandardom je samozrejme integrovaný fotoaparát. V tomto prípade však Asus prichádza s jednou inováciou. "Fotoaparát je iný v tom, že dokáže zaznamenávať fotografie aj pri zhoršených svetelných podmienkach viditeľnosti, priamo v reálnom čase ich upravuje vďaka technológií PixelMaster. Je to softverove vylepšenie, využíva výkon procesora, ktorý v týchto zariadeniach máme a vďaka tomu sú tieto fotografie reálnom čase spracované." 

Kvalita fotografií by teda mala byť podľa tvorcov o niečo vyššia ako bez spomínaného softvéru a použiteľné fotografie tak spraví zariadenie aj v šere, bez použitia blesku. Rozlíšenie fotoaparátu je postačujúcich 8 megapixelov. Zaujímavosťou je však i možnosť spraviť si selfie, ale so zadnou kamerou. "Nastaví sa režim selfie, otočí si používateľ na seba smartfón zadnou stranou a je tu detekcia tváre, ktorá upozorní pípnutím a odfotí." 

No a k fotoaparátu ešte jedna zaujímavosť. Režim Time Rewind. V ňom telefón zaznamená asi tridsať fotografií od momentu stlačenia a používateľ si potom zvolí jednu, ktorá sa uloží. Fotografie môžu potom putovať na sociálne siete, a to napríklad cez Wifi, či cez 3G modul. A keď sme už pri bezdrôtovom prenose, tak aj v tomto smere dostala séria mobilov podporu, v podobe dvojitej antény, čo by malo priniesť asi trojnásobne väčšiu efektivitu pri prijímaní signálu ako pri tradične navrhnutých anténach.

Čo viac dodať ? Možno už len to, že sa blíži zima a s ňou u niektorých aj potreba nosiť rukavice, s ktorými ovládanie displeja väčšiny smartfónov nefunguje. No pre ZenFony žiaden problém. Sami zvládnu nielen zimu, ale aj spomínané ovládanie v rukaviciach.