Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony Xperia Z3 a Z3 Compact so sprievodným slovom

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
17. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S mobilnými telefónmi a ich vývojom je to naozaj veľmi zaujímavé - cyklus vývoja modelu výrobku sa skrátil dokonca na menej ako rok. Aj preto sme boli na výstave IFA 2014 svedkami ďalšej generácie high-end modelu od SONY. Dokonca v celej sérii s ďalšími zariadeniami.

Po úspechu svojich vlajkových lodí sa japonský SONY rozhodol v nastúpenom trende pokračovať. Počas výstavy v Berlíne tak svetu predstavil ďalšie vyspelé smartfóny. Výrobca teda pokračuje v číslovaní, a tak po Z2, prichádza Z3. "Nová Xperia Z3 prináša nový dizajn, hliníkový rám, ktorý je doguľata zabrúsený a súčasne tlačidlá na boku sú veľmi príjemné na dotyk a jednoduchšie na ovládanie," hovorí Milan Dzilský zo Sony. 

Xperia Z3 je takmer o milimeter tenšia ako predchodca. Okrem dizajnu sa však udiali zmeny i v oblasti procesora. Štvorjadrový čip sa dočkal pozitívnych zmien, čím Sony zrýchlila jeho chod. Softvérové vybavenie má na starosti Android najnovšej verzie KitKat a v rámci pripojiteľnosti nechýba podpora LTE, či modul NFC. Už tradične sa SONY zamerala aj na výkon integrovaného fotoaparátu. Stavila na osvedčený, takmer polpalcový snímací čip s rozlíšením viac ako 20 megapixelov a zlepšila mu dokonca optiku, teda objektív G Lens. Kamera samozrejme zostala s možnosťou nakrúcať nielen Full HD, ale aj 4K video.

"Nové fotografické aplikácie posunú zážitok z fotenia a natáčania na novú úroveň. Vytvorili sme nové aplikácie v oblasti rozšírenej reality, čo zvyšuje vaše možnosti kreativity," pokračuje Milan Dzilský. Hravosť pri fotografovaní tak postúpila z filtrov a efektov aj do náročnejšej 3D podoby. Zaujímavosťou je i zvýšená citlivosť ISO snímacieho čipu, ktorá zaistí ostré a farebné fotografie, aj video, i pri slabšom osvetlení. "Evolúcia nastala aj na strane batérie a efektívnosti využívania samotného telefónu. Vďaka vylepšeniam v móde Stamina umožňujú aktívne využívanie telefónu do 48 hodín."

Takmer už samozrejmosťou je v prípade série Z poriadna odolnosť. Konkrétne sú tieto zariadenia odolné voči prachu a vode, až do hĺbky jeden a pol metra. Časové ohraničenie pri ponorení do vody je do tridsať minút, teda rovnako ako pri predchodcoch. Čo však rovnako pútalo pozornosť bola aj možnosť využiť Z3jku ako súčasť hernej konzoly. Ak teda máme doma rozohranú hru na konzole Playstation, pripojenej k televízoru, a práve sa niekto iný chystá televízor použiť na sledovanie filmu, stačí použiť Z3jku pomocou herného ovládača a so samotnou hrou sa presunúť z televízora priamo na displej mobilného telefónu.

Počas výstavy sa však z dielne producenta nepredstavila len veľká verzia Z3jky. Sony myslel na všetkých, ktorý majú menšie ruky, alebo menšie vrecká na nohaviciach, prípadne si mobilitu predstavujú v menšej podobe ako pri klasickej Z3jke. "Opäť prinášame Z3 a Z3 Compact práve preto, aby používateľ nemusel robiť kompromisy na strane hardvéru, ale principiálne sa rozhodne, či chce 5,2 palcový displej alebo 4,6." Vnútorná výbava Xperie Z3 Compact tak zmenšením zariadenia neutrpela. Rozdiel sa týka snáď len rozlíšenia displeja, ktorý vzhľadom na menší rozmer mierne poklesol v rozlíšení. Stále si však zachováva všetky SONY technológie ako je Triluminos pre lepšie zobrazenie farieb, alebo Reality Pro pre zlepšenie kvality videí, najmä z internetu.

Celú Z3 rodinu dopĺňa aj v tomto období zároveň nový tablet Z3 v kompaktnej verzii. Ten si však podrobnejšie aj s novým príslušenstvom, nielen k tabletu, rozoberieme v niektorom z ďalších vydaní relácie.