Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologické inovácie z historicky prvého podujatia CES Unveiled Prague – 3. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jazda skejtbordom si vyžaduje určite istú zručnosť. Najmä vtedy ak ho chcete rozbehnúť a potom v rýchlosti sa na neho oboma nohami postaviť. Aby to však bolo jednoduchšie, dali českí vývojári hlavy dokopy a z ich myšlienok vzišlo zariadenie, ktoré je dlhšie ako skejtbord, ale funguje s nádychom elektromobility.

Novinársku verejnosť na podujatí CES Unveiled v Prahe zaujal aj prototyp elektrického longboardu s názvom XTND Board. Ten je určený pre pohodlné cestovanie a dopravu používateľa z miesta na miesto. Je to vlastne taká väčšia predĺžená verzia klasického skejtbordu s vlastným pohonom. XTND Board dosahuje maximálnu rýchlosť 45 kilometrov za hodinu, riadi sa diaľkovým ovládačom do ruky a pri jeho návrhu sa kládol veľký dôraz na bezpečnosť používateľa.

„Stačí si Long postaviť, zobrať si bezdrôtový ovládač do ruky a vlastne iba pridávať plyn a brzdiť, a ono to jazdí samé, a vlastne potom iba zatáčate náklonom tela,“ hovorí pán Miroslav Peřina, zakladateľ startupu, XTND.

XTND Board sa so svojou váhou, či hrúbkou dosky len 16 milimetrov, môže pokojne porovnávať s bežnými skejtbordmi. Vývojárom sa totiž do jeho tela, vyrobeného z odolného kompozitného materiálu, podarilo zakomponovať všetku elektroniku spolu s vymeniteľnou batériou.

„Dojazd na jedno nabitie je 20 kilometrov a nabíja sa hodinu, ale do 30tich minút vieme nabiť 75 percent batérie. Používame bezdrôtové technológie nabíjania.“

Všetky komponenty, vrátane elektromotora, sú navrhnuté tak, aby nebola potrebná ich špeciálna údržba. Používateľ má teda len jedinú starosť, a to prípadnú výmenu ojazdených koliesok za nové. Tá je však rýchla a jednoduchá. XTND Board si samozrejme dobre rozumie aj so sprievodnou aplikáciou pre mobilné zariadenia. Používateľ si môže nechať zobraziť rôzne informácie o jazde, ale vie zmeniť aj samotný štýl jazdy s elektrickým pohonom.

„To sa týka práve napríklad priemernej rýchlosti, dojazdu, stavu batérie, navigácie. Jeho rôznych nastavení jazdných režimov: ekonomický, športový, veľmi podobne, ako v aute,“ dopĺňa pán Miroslav Peřina, zakladateľ startupu, XTND.

Vývojári usilovne pracujú na finálnej beta verzii tohto inovatívneho dopravného prostriedku, ktorý bude spotrebiteľom predstavený vo forme start-up kampane už na budúci rok.

XTND Board z dielne českých vývojárov

Prvý ročník CES Unveiled Prague pritiahol aj slovenskú spoločnosť ESET, ktorá je po celom svete známa svojimi antivírusovými riešeniami. Počas tohto podujatia ESET oznámil novinku v oblasti softvérovej bezpečnosti v podobe balíka Smart Security Premium, ktorý je určený pre koncových používateľov v domácnostiach. Okrem štandardnej antivírusovej ochrany získa používateľ viacero inovatívnych nástrojov a funkcií, ktoré zvýšia jeho bezpečnosť v digitálnom prostredí aj čo sa webových kamier týka.

„Ponúka vlastne možnosť riadiť aplikácie, ktoré vám pristupujú k webovej kamere, takže ste si schopní určiť, ktorá aplikácia môže, nemôže, a za akých podmienok a podobne,“ popisuje funkcie pán Miroslav Dvořák, technický riaditeľ, ESET Software.

Nový modul Home Network Protection, ktorý je súčasťou antivírusového programu, poskytne používateľom akýsi audit domácej siete, teda routera a k nemu pripojených zariadení.

„Takže vám povie, či nie je na ňom nejaká bezpečnostná chyba, alebo že používate nejaké slabé heslo, ktoré je odhadnuteľné.“

Ďalšími doplnkami bezpečnostného balíka Smart Security Premium je správca hesiel a systém pre šifrovanie dát, v ktorom si používateľ môže vytvárať zašifrované disky. No vývojári nezabudli ani na ochranu proti najnebezpečnejším digitálnym hrozbám.

„Z tých štandardných funkcií, ktoré sú inovatívne pre túto verziu, tak sa dá asi zmieniť vec týkajúca sa ochrany proti ransomware, čo je problém poslednej doby,“ uzatvára pán Miroslav Dvořák, technický riaditeľ, ESET Software.

Ransomware je druh malware, ktorý používateľovi zabraňuje v prístupe k počítaču a zvyčajne za jeho obnovenie pýta finančné výkupné. Aj preto by bezpečnostný balík Smart Security Premium mohol pomôcť viacerým používateľom v domácnostiach, ktorým poskytne zvýšenú bezpečnosť pre ich dáta a zároveň s ochranou ich súkromia.