Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vodné taxíky v Benátkach môžu brázdiť hladinu ekologickejšie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci si asi každý z nás spája Benátky s tichými loďami s gondoliermi, ktorí vyvážajú turistov po kanáloch v uličkách, je toto mesto tiež domovov pre asi 550 motorizovaných lodí, ktoré slúžia ako vodné taxi. Lode sú vybavené dieselovými motormi, ktorú sú hlučné a znečisťujú ovzdušie.

Toto sa však snažia zmeniť inžinieri zo REAPsystems, odnože univerzity Southampton, ktorí vyvíjajú hybridné motory práve s cieľom ich výmeny v lodných taxíkoch. Tieto nové dieselovo-elektrické motory môžu byť údajne inštalované akýmkoľvek staviteľom lodí a mali by zapadnúť do všetkých existujúcich lodí.

Projekt hybridného dieselovo-elektrického motora pre lode by mohol prispieť k čistejšej prevádzek vodných taxi služieb v Benátkach

Počas plavby pri nízkych otáčkach v centre mesta dokážu motory pracovať v tichšom a ekologickejšom elektrickom režime. Ako náhle vodné taxi dosiahne vyšších rýchlostí, k slovu sa ako hlavný pohon automaticky dostane dieselová časť motora. V tomto režime sa elektrický motor prepne do stavu, v ktorom pôsobí ako generátor a nabíja svoju lítium-iónovú batériu, pričom umožňuje dieselovému pohonu pracovať efektívnejšie.

Prototyp nového lodného motora, ktorý kombinuje naftový pohon s elektrickým

Podľa plánov by sa mal prototyp takéhoto motoru testovať na lodi v Benátkach už počas tohto leta. Medzi hlavné výhody nového hybridného motora v elektrickom režime patrí odstránenie hlučnosti, znečistenia a vibrácií počas prevádzky vodného taxi v meste. Testovanie prvej lode s týmto pohonom by mohlo priniesť začiatok rokovaní s miestnymi úradmi a pre operátorov vodných taxislužieb by po schválení znamenalo nižšie náklady na údržbu a polovičnú spotrebu.

Spoločnosť REAPsystems sa momentálne snaží získať finančné prostriedky pre rozbehnutie projektu vo väčšej miere prostredníctvom start-up kampane na portáli Indiegogo.

V Benátkach križuje v kanáloch viac ako 500 motorizovaných lodí, ktoré slúžia ako vodné taxi