Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BikeHUD: Vynovený HUD displej pre motorkárov

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
24. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

HUDs, teda Head Up Displays, sú medzi nami už nejaký ten čas, no doteraz sa skôr myslelo na ľudí za volantom automobilu. Konečne však prišiel rad aj na motorkárov a pomocou tohto zariadenia môžu nielen zvýšiť vlastnú bezpečnosť.

Obľúbené HUD slúžia na to, aby mal šofér pred sebou mapu cesty, prípadne informácie ohľadom svojej jazdy. U automobilov sa premietajú informácie na čelné sklo – a šofér nemusí oslabovať pozornosť neustálym otáčaním hlavy k navigácii. Nápad s čelným sklom sa však nedá tak ľahko aplikovať pre motorkárov. Tu bolo výzvou vytvoriť niečo praktickejšie.

Vývojári teda prišli s premietaním na priezorové sklo prilby. No a kým predošlé modely boli trochu neohrabané, je tu jeden, ktorí sa už na Kickstarteri stretol s pozitívnymi ohlasmi. BikeHUD je prispôsobený takmer pre všetky štandardné typy heliem a môže sa prepojiť bezdrôtovou cestou s vaším smartfónom, kde sa nachádza nainštalovaná aplikácia. Smartfón premieta informácie na malý displej, ktorý tak i po otvorení priezoru ostáva namieste. Ochranné sklo prilby teda nie je primárnym „plátnom“. Zaujímavosťou však je to, že v novej verzii je už operačný systém priamo v BikeHUD zariadení, rovnako aj batéria a dokáže teda fungovať i bez smartfónu. Okrem toho sa na prilbu pripevňuje predná a zadné HD kamera, ktorá premieta na displeji dopravnú situáciu - i za vaším chrbtom. Nechýba podpora navigačných funkcií, ale aj miera sklonu vášho tátoša či rýchlosť. 

BikeHUD prichádza v troch verziách, ktoré majú rôzne funkcie: BikeHUD Adventure (485 dolárov), BikeHUD Adventure Plus (879 dolárov) a BikeHUD Adventure Vision (1,481 dolárov).