Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tričko mení svoje vzory podľa úrovne znečistenia ovzdušia či žiarenia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Znečistenie ovzdušia je závažný problém, ktorý získava stále väčší záujem v komunitách po celom svete, ktoré hľadajú kreatívne spôsoby, ako na zvýšenie znečistenia poukázať. Vznikli tak senzory pre mobilné telefóny, prenosné monitory osobného znečistenia, či dokonca boli použité holuby, ktoré merali úroveň znečistenia ovzdušia.

Najnovší príspevok je od návrhára Nikolasa Bentela z New Yorku, ktorý vytvoril tričká z dlhým rukávom pomenované Aerochomics, ktoré menia svoj vzor na čiernu farbu, ak sú napadnuté škodlivými látkami. Bentel spolupracoval pri vývoji tričiek s Autodesk Applied Research Lab, vývojárskou odnožou spoločnosti Autodesk. Podarilo sa mu vytvoriť tri rôzne druhy tričiek. Jedno sa mení v prítomnosti oxidu uhoľnatého, druhé sa mení v prítomnosti nadmerných prachových častíc a posledné reaguje na prítomnosť rádioaktivity.

Tričká Aerochomics menia svoje vzory na základe úrovne znečistenia ovzdušia, prašnosti a radiácie

Tričko Aerochomics, ktoré reaguje na zvýšenie oxidu uhoľnatého má časť látky vyloženú chemickou soľou. Ak sa jej dotkne oxid uhličitý, bila časť vzoru na tričku stráca molekuly kyslíka a to spôsobuje premenu na čiernu farbu. Ak sa vzduch vyčistí, soľ opäť zachytí molekuly kyslíka zo vzduchu a vzor sa vráti do pôvodnej formy.

Prvý model trička Aerochomics mení vzor podľa úrovne znečistenia ovzdušia oxidom uhoľnatým

Tričko reagujúce na prachové častice je vybavené dvomi malými senzormi, jeden je umiestnený na zadnej strane a druhý na prednej strane trička. Keď senzory zaznamenajú zvýšené znečistenie časticami, ako je prach, sadze alebo dym, komunikujú s procesorom umiestneným v golieri. Ten vydá signál do náplastí, ktoré sú umiestnené za tepelne aktivovateľnými bodkami na tričku a zohreje ich. Teplo z náplastí spôsobí, že sa farbivo na bodke zmení a prejde z bielej farby až po čiernu.

Druhý model trička Aerochomics reaguje a mení vzor podľa úrovne znečistenia prachovými časticami či dymom

Tričko, ktoré reaguje na rádioaktivitu je stále v rozpracovanej fáze, ale malo by fungovať vďaka chemickému procesu „indikačného farbiva“, ktoré sa mení od bielej až po čiernu farbu v závislosti na intenzite vystavenia gama alebo elektrónovým lúčom. Ak prejde tričko kompletne do čiernej farby, v tomto prípade sa už nedokáže vrátiť naspäť.

Tretí model trička Aerochomics reaguje na zvýšené gama a elektrónové žiarenie

Tričká Aerochomics sú skôr umeleckým projektom, ktorý má poukázať znečistenie ovzdušia. K tomu prispieva aj príliš vysoká cena. Radiačné tričko stoji 650 dolárov a zvyšné dve sú účtované po 500 dolároch. Bentel tvrdí, že by chcel znížiť ich cenu, ale najprv potrebuje zistiť, aký je po nich dopyt.