Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Compass Europe: Slovenské bazény s inovatívnymi materiálmi a samočistiacou technológiou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Leto, to sú najmä dovolenky, a kde inde, ak nie pri vode? A čo tak doma v záhrade pri bazéne, ale pri takom, ktorý sa z časti čistí sám. Áno, aj taký sme našli na Slovensku neďaleko Bratislavy v Senci, vo firme, ktorá patrí medzi popredných lídrov práve vo výrobe bazénov. No aj vďaka nim sa Slovensko dostalo vo výrobe bazénov na počet obyvateľov na prvé priečky.

Hoci má dnes slovenský spotrebiteľ k dispozícii množstvo rôznych bazénov, nie je medzi nimi veľa takých, ktoré by si mohli dať prívlastok „keramické“. Vznikajú totiž pomocou zaujímavej technológie spracovania, ktorú si podzemné bazény Compass priniesli priamo od protinožcov z Austrálie.

„Je to používanie keramických teliesok zalievaných do špeciálnych živíc. A tá vrstva dodáva tým bazénom absolútnu vode odolnosť, nepriepustnosť a samozrejme záruku proti osmóze počas celej doby životnosti toho bazéna,“ vysvetľuje pán Tibor Mészáros, Compass Europe.

Bazény sa vďaka keramickej vrstve môžu pochváliť pomerne dlhou životnosťou.

„Bavíme sa medzi 25-30 rokov neobmedzene.“

Technológia výroby je založená na tom, že na formu sa postupne nanášajú jednotlivé vrstvy. Tie majú svoj charakteristický materiál aj hrúbku.

„Je to viac menej rozdelené na nejakých 5 vrstiev, z ktorých vlastne dve vrstvy používajú aj nejaké sklené vlákno. To znamená, že následne po nastriekaní toho mixu živice a skleného vlákna sa vyvalčekuje. A potom sú tam tri ďalšie vrstvy, kde sa nepoužíva vlákno, ale samotným nástrekom špeciálnej látky sa vytvára či už ten povrch, to čo vidíme, alebo potom tá vrstva keramiky, prípadne základnej farby, ktoré sú ako následne ďalšie vrstvy.“

Jedna z vrstiev môže obsahovať aj karbón, ktorý sa používa napríklad v automobilovom priemysle. Ten prispieva k pružnosti a lepšej odolnosti bazénov. Zaujímavé je však aj to, že celá výroba je pomerne ekologická.

„Ak nejaký povolený limit na emisnom limite 4 v autách je okolo 99 až 100 miligramov, tak vieme, že toto tu vyprodukuje 5 krát menej emisií. Pri tejto našej technológii, ktorou sa vlastne tie emisie spaľujú dosahujeme pod 20 miligramov.“

Popri tom, že sú teda bazény a ich výroba ekologická, dokážu sa zároveň aj samy, z časti o seba postarať. Teda minimálne o čistenie dna od nečistôt. Slúži na to technológia Compass Vantage.

„Špiny, ktoré padajú na dno sa nemusia vysávať, ale sú odstraňované, automaticky posúvané k nejakému miestu odsania, prefiltrovania a následne do vody sa už tie nečistoty nedostávajú. Čiže na povrchu napadané lístie je stiahnuté nejakým skimmerom, a potom tie nečistoty, ktoré padajú dole sú práve prečistené týmto systémom Vantage.“

Podzemné bazény Compass, ktoré vznikajú na Slovensku, sa v seneckej fabrike vyrábajú v rôznych veľkostiach.

„Formy sú u nás vyrábané od toho najmenšieho, to znamená 4,5 x 3 metre, až po ten najväčší, ktorý má 13,3 x 4,5 metra.“

Výrobca sa rozhodol zmeniť aj farebný mýtus v tom, že bazény musia byť len modré. A tak sa na svetlo sveta dostala kolekcia, v ktorej každá farba súvisí s nejakým exotickým miestom na zemeguli.

„V každej z tých farieb toho bazénu sa potom voda prejavuje inak. Napríklad zoberiete si svetlý bazén, to znamená že nejaký svetlo šedý, voda sa odráža v nejako svetlo modrej. Pokiaľ si zoberiete do žlta bazén, do pieskova, voda sa odráža do zelenkava.“

Zaujímavosť farebných odtieňov pritom podčiarkuje aj patentovaný povrch Bi-Luminite, ktorý sa skladá z dvoch farebných vrstiev, ktoré obsahujú drobné trblietavé častice.

„Dodávajú nejaký ten 3D efekt vody a samozrejme dokážu práve sýtosťou slnka a odrážaním tých trblietok viac zvýrazňovať, prípadne potláčať práve tú dúhovú farebnosť zafarbenia vody.“

No nie je to len o estetike, pri návrhu bazénov sa myslelo samozrejme aj na bezpečnosť.

„Dbáme aj na tie tvary, formy, na nejaké priehlbiny, kde je nejaký bezpečnostný výstup z bazéna, bezpečnostné kraje bazéna, kde sa vieme zachytiť. Vodorovné povrchy sú ošetrené protišmykovou vrstvou,“ uzatvára pán Tibor Mészáros, Compass Europe.

Technologicky vyspelé bazény Compass teda dokazujú, že spojenie inovácií a dizajnu sa môže snúbiť aj práve pri bazénoch. No a zároveň sa vďaka ich slovenským výrobcom stáva naša krajina nielen automobilovou, ale aj bazénovou európskou veľmocou.