Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Faraday Future je dôstojný súper Tesly

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
11. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Faraday Future FF91 je projekt elektromobilu, ktorý si to mieri na prvé priečky v kvalite a výkone elektromobilov. Je to v podstate pokračovanie start-up projektu, ktorý po svojom počiatočnom úspechu hľadá možnosti sériovej výroby.

Výrobné kapacity, ktoré mali už chrliť prvé autá vraj dostali nečakane červenú, napriek tomu optimisticky naladení tvorcovia prišli svojho maznáčika predstaviť na tohtoročný CES. Aby nie, veď keď už máte 65 tisíc predobjednávok, treba prototyp ukázať v reálnom svetle.

Elektromobil Faraday Future FF91

Trocha o aute FF91, je vybavené technológiou LiDAR, ktorá umožňuje autu autonómne jazdenie, ale aj dokonca zaparkovanie po tom, čo majiteľ vystúpi z vozidla. To spustíte jednoduchým stlačením tlačidla v aplikácii na smartfóne. Pomáhajú tomu aj prídavné senzory a radary v spolupráci s až 10 kamerami, snímajúce z prednej a zadnej časti automobilu. Výkon motora je predbežne stanovený na 1050 koní. Zrýchlenie z 0 na 100 zvládne tento dravec za 2,39 sekundy, čo je doslova krkolomné číslo.

Elektromobil Faraday Future FF91

Auto je cenovo približne na úrovni Tesly model S, čo znamená, že automobilka mieri na movitejších majiteľov. Je pochopiteľné, že od prototypu k sériovej výrobe bude treba ešte čo to doladiť, hlavne čo sa týka autonómneho parkovania, pretože už na CES-e po prvom úspešnom zaparkovaní, druhý pokus auto nezvládlo na jednotku.

Napriek pôrodným bolestiam tohto startupu je tento voz predsa len dlho očakávanou protiváhou k Tesle. Predsa len, ak začne byť v tomto segmente trochu tlačenica, priblíži to ceny týchto vozov trocha viac k bežnému spotrebiteľovi.

Elektromobil Faraday Future FF91