Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cosmo Connected: Ako brzdiť bezpečnejšie

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
5. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Až 10 % dopravy tvoria motocyklisti, u nás síce hlavne v letných mesiacoch, ale sú krajiny, ktoré túto dopravu môžu využívať celoročne. A všetci vieme že motocyklistov volajú aj „predčasní darcovia orgánov.“ Je to hlavne kvôli alarmujúcim štatistikám vážnych dopravných nehôd týchto dvojkolesových tátošov. Totižto už malá nehoda stačí, aby sa jazdec vážne zranil.

Vývojári z Cosmo Connected sú zrejme vášniví jazdci a tak prišli s nenáročným, lacným, ale za to bezpečnosť výrazne zlepšujúcim, vynálezom. Nápad je jednoduchý, zlepšiť prehľad o činnosti motocyklistu pre ostatných šoférov, tým že sa na jazdcovú helmu umiestni dodatočné brzdové svetlo. Motocyklista tak má brzdové svetlo v úrovni očí šoféra za sebou a je tak ľahšie sa prispôsobiť jeho jazde.

Cosmo Connected je bezpečnostné brzdové svetlo namontované na motocyklistickej prilbe

Montáž celého zariadenia je jednoduchá a výrobca tvrdí, že toto dodatočné svetlo je možné umiestniť na akýkoľvek tvar helmy. Prvý krok je upevnenie podkladovej plochy na vašu helmu, druhý krok je umiestnenie samotného prístroja. Vďaka tomuto riešeniu, ktoré poznáme napríklad z akčných kamier, je zariadenie ľahko odnímateľné a dá sa teda premiestňovať z helmy na helmu.

Bezpečnostné brzdové svetlo Cosmo Connected je so sprievodnou mobilnou aplikáciou prepojené cez Bluetooth

Možno vás zaujíma, ako ale napojiť samotné svetlo na brzdový systém? Tu si výrobca Cosmo Connect poradil celkom jednoducho a to totižto cez aplikáciu v smartfóne. Tá rozpozná zmenu v rýchlosti a zapne červené svetlo. Ak núdzovo zastavíte pri krajnici, svetlo začne blikať. A ak sa vám stane nehoda, aplikácia v smartfóne to zistí a sama zavolá sanitku na vaše GPS súradnice.

Zariadenie obsahuje úsporný Bluetooth modul, vďaka čomu vydrží až osem hodín fungovania.
Aj keď je zrejmé, že sa Cosmo Connect má kde posúvať, už aj tak je to veľmi dobrý krok k zvýšeniu bezpečnosti motocyklistov na cestách.

Vďaka jednoduchému riešeniu je brzdové svetlo Cosmo Connected kompatibilné s akoukoľvek motocyklistickou helmou