Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Laserová technológia kontroluje opotrebenie pneumatík priamo na ceste

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí vodiči sa o stav svojich pneumatík príliš nestarajú, až pokiaľ ich na zlú hĺbku dezénu neupozornia napríklad v autoservise pri prezúvaní pneumatík. Fínsky výrobca pneumatík Nokian však vyvinul zaujímavú alternatívu v podobe služby SnapSkan, ktorá využíva 3D skener pre kontrolu pneumatík vozidiel používateľov priamo pri pohybe vozidla na ceste.

Jednotka SnapSkan v podobe spomaľovacieho „retardéra“ by mala byť inštalovaná v miestach, kde ľudia v pravidelných intervaloch prechádzajú so svojimi automobilmi, ako sú napríklad vstupy do parkovísk.

V momente keď vozidlo prechádza cez jednotku SnapSkan sa aktivujú laserové skenery, ktoré presvietia pneumatiky, pričom merajú hĺbku ich dezénu. Systém pritom funguje nielen pre pneumatiky značky Nokian, ale pre všetky typy pneumatík na trhu. Pri prejazde medzitým zabudovaná kamera zachytí značku vozidla.

Zariadenie SnapSkan slúži pre okamžité laserové meranie opotrebovania pneumatík vozidla

Vodič následne môže požiadať o vyhodnotenie opotrebovania pneumatík prostredníctvom textovej správy, v ktorej zadá evidenčné číslo vozidla. Centrála vodičovi naspäť zašle správu s vyhodnotením stavu spolu s voľbou pre získanie cenovej ponuky pre nové pneumatiky od partnerského predajcu, ak je to teda potrebné.

SnapSkan má podobu cestného spomaľovača so zabudovaným laserovým skenerom a kamerou

Spoločnosť Nokian položí prvú jednotku SnapSkan v podzemnom parkovisku v Helsinkách, ďalšie miesta po celom Fínsku pribudnú čoskoro potom, vrátane predajných miest spoločnosti Vianor. V nasledujúcich rokoch bude táto služba zavedená aj do iných krajín.

Výsledky merania opotrebenia pneumatík cez zariadenie SnapSkan získa vodič cez textovú správu