Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept dvojice pneumatík Kumho získal ocenenie IDEA 2016

Koncept dvojice pneumatík Kumho získal ocenenie IDEA 2016
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rôzne spoločnosti usilovne pracujú na zaujímavých návrhoch pneumatík, a vznikli tak napríklad pneumatiky, ktoré dokážu formovať svoje obruče pre prispôsobenie sa počasiu. Najnovší počin z dielne spoločnosti Kumho pozostáva z dvojice pneumatík Smasher a Sealant, ktoré získali prvú cenu na tohtoročnom International Design Excellence Award (IDEA).

Ako už názov napovedá, pneumatika Smasher (Drtič) je robustná a drsne vyzerajúca. Je špeciálne navrhnutá pre lepšiu priľnavosť v terénnych podmienkach. K tomu jej dopomáhajú sacie pláty, ktoré vytvárajú vákuum medzi pneumatikou a cestným povrchom, takže automobil by mal dokázať vyšplhať aj naozaj strmé svahy bez toho, aby sa kĺzal dozadu.

Sacie bloky, v podobnom tvare ako mlynček, majú za cieľ rozdrviť akýkoľvek nerovný terén, ktorý by potenciálne mohol poškodiť pneumatiku. A vlastne aj odtiaľ zrejme pochádza názov tohto konceptu pneumatiky.

Spoločnosť Kumho predstavila koncept pneumatík Smasher a Sealant, ktoré získali ocenenie IDEA 2016

Ak by sme si predstavili, že v rodine pneumatík Kumho je Smasher sval, tak potom koncept pneumatík Sealant by sa dal prirovnať k mozgu. V dnešnej dobe dostať niekde defekt zvyčajne znamená nákladný výlet do servisu. Mnoho moderných automobilov dokáže dojazdiť na pneumatike oveľa dlhšie ako u priemerných pneumatík, no aj tie stále vyžadujú opravu. Ďalší problém jazdy s takouto pneumatikou pôsobí na kvalitu, pretože sa ničia jej tuhé bočné steny.

Toto sa snaží vyriešiť koncept pneumatík Sealant, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa po defekte dokázali samé „opraviť“. V prípade, že dôjde k prepichnutiu pneumatiky, gél automaticky vyplní vzniknutú dieru a umožní vodičovi pokračovať v jazde ako obvykle. To so sebou prináša menšie výlety do servisu bez obetovania jazdného komfortu.