Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CES 2016: Automatizovaný pilot zvýši od roku 2020 bezpečnosť na diaľniciách

CES 2016: Automatizovaný pilot zvýši od roku 2020 bezpečnosť na diaľniciách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológie vysoko automatizovaného šoférovania budú aj naďalej zvyšovať bezpečnosť cestnej premávky, táto novinka sa objaví na cestách už v roku 2020. Podľa odhadov prevedených výskumnými pracovníkmi spoločnosti Bosch môže zvýšena automatizácia výrazne znížiť počet nehôd – v samotnom Nemecku až o tretinu.

Na veľtrhu CES 2016 predstavila spoločnosť Bosch systémy a senzory potrebné pre automatizovanú jazdu v ďalšom demo vozidle na Sands Expo. Návštevníci sa môžu dozvedieť, ako funguje ďialničný pilot – ide o vysoko automatizovaný systém, ktorý preberá všetky úlohy a zodpovednosti šoféra na ceste.

Táto technológia sa už testuje na verejných komunikáciách. Bosch testuje automatizované šoférovanie nielen na ďiaľniciach v Nemecku a v Spojených štátoch, ale aj v Japonsku.

Bosch, autopilot, autonómne vozidlo, auto, automobil, vozidlo, šoférovanie, pilot, atonómny automobil, diaľnica, bezpečnosť, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky

V budúcnosti budú autá vidieť za zákrutu a budú si vedomé možných nebezpečných miest, a to vďaka informáciám z internetu a v reálnom čase o dopravných zápchach, stavebných prácach na cestách či nehodách. Tieto dáta budú slúžiť ako elektronický „prepojený horizont“ a budú vozidlám prinášať ešte lepší obraz o tom, čo sa pred nimi deje – a tým bude aj naďalej dochádzať k zvyšovaniu bezpečnosti a efektívnosti.