Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rekordne úsporný PEUGEOT 208 BlueHDi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový PEUGEOT 208 vo verzii 1,6 L BlueHDi 100 S&S dosiahol nový rekord v spotrebe na dlhé vzdialenosti a získal certifikát UTAC - vozidlo prešlo 2 152 km so 43 litrami nafty, čo predstavuje priemernú spotrebu paliva len 2,0 l/100 km. Tento rekord potvrdzuje technologickú výnimočnosť dieselových motorov Euro 6 BlueHDi a ich prínos k znižovaniu emisií CO2.

Meranie sa uskutočnilo koncom apríla na testovacom okruhu značky PEUGEOT v Belchamp vo Francúzsku pod kontrolou certifikačnej organizácie UTAC (Union Technique de l’Automobile, du motocycle et du Cycle). Sériový PEUGEOT 208 s motorom 1,6 L BlueHDi 100 S&S a manuálnou 5-stupňovou prevodovkou jazdil 38 hodín, prešiel 2 152 km a spotreboval len 43 litrov paliva.

Nový PEUGEOT 208 tak dosiahol absolútny rekord v spotrebe sériovo vyrábaného vozidla na dlhé vzdialenosti. Na dosiahnutie tohto výsledku sa počas testu, každé 3-4 hodiny, striedalo za volantom niekoľko vodičov.

PEUGEOT 208 BlueHDi, auto, automobil, emisie, spotreba, test, rekord

Testovaný PEUGEOT 208 bol vo verzii „Très Basse Consommation“ (Veľmi nízka spotreba), dostupnej v predajnej sieti. S priemernou homologovanou spotrebou 3,0 l/100 km a emisiami 79 g/km CO2 je celosvetovou referenciou pre sériovo vyrábaný model so spaľovacím motorom.

Táto verzia je charakteristická aerodynamickým zadným spojlerom a pneumatikami Michelin Energy Saver+ s ultra nízkym valivým odporom. Technológia BlueHDi kombinuje SCR (Selective Catalytic Reduction) a FAP filter s aditívom a opäť dokazuje, že je najúčinnejším a najefektívnejším systémom kontroly emisií dieselových motorov.

PEUGEOT 208 BlueHDi, auto, automobil, emisie, spotreba, test, rekord

Nový PEUGEOT 208 sa v Európe začne predávať v júni. Je to model, ktorý má v ponuke mimoriadne úsporné a výkonné benzínové a dieselové motory Euro 6. Čo sa týka emisií CO2, ponuka benzínových motorov vykazuje pozoruhodné hodnoty emisií od 97 g/km a dieselové motory BlueHDi vykazujú hodnoty pod 95 g/km.

PEUGEOT 208 BlueHDi, auto, automobil, emisie, spotreba, test, rekord

(Zdroj: Tlačová správa PEUGEOT)